Het verwijderen van één of beide zaadballen (orchidectomie)

Er kunnen verschillende redenen zijn om 1 of beide zaadballen te verwijderen (orchidectomie). Zoals bijvoorbeeld (een vermoeden van) zaadbalkanker, blijvende of vaak terugkerende infectie van de zaadbal of bijbal of (uitgezaaide) prostaatkanker. Bij zaadbalkanker is het belangrijk snel te opereren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Een orchidectomie kan op 2 manieren. Bij een eenvoudige orchidectomie krijgt u een kleine snee in de balzak waardoor de arts de zaadbal verwijdert. Bij een vermoeden van teelbalkanker wordt de zaadbal verwijderd via de lies. Bij deze radicale orchidectomie maakt de arts een horizontale snee in het onderste gedeelte van de buik vlak boven het kruis. De zaadbal wordt omhoog geduwd en via deze opening verwijderd.

Na behandeling

  • Meestal mag u dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis.
  • U kunt een zwelling of bloeduitstorting in het wondgebied krijgen. Dit trekt vanzelf weg.
  • Doe de eerste dagen rustig aan bij bewegingen en werk.
  • De zaadballen produceren de zaadcellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron). Als 1 zaadbal blijft zitten, hoeft deze operatie niet te leiden tot minder libido, impotentie of onvruchtbaarheid. Eventuele (vervolg) behandelingen zoals chemotherapie kunnen wel invloed hebben op de vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, kunt u uw zaad in laten invriezen. Uw uroloog kan hier meer over vertellen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.