Heupoperatie (spoedeisende hulp)

Bij een gebroken heup is het belangrijk om snel te handelen. Daarom vindt in principe binnen 24-48 uur na opname de operatie plaats.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Als voorbereiding op de operatie wordt er een röntgenfoto van uw heup gemaakt, ook wordt uw bloed, hartfunctie en urine onderzocht.

Vanaf de Spoedeisende hulp wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige bespreekt met u uw woonomstandigheden, contactpersoon, medicijngebruik en andere bijzonderheden. Ook wordt u voorbereid op de operatie:

  • u moet nuchter blijven;
  • u heeft een infuus, hierdoor krijgt u vocht;
  • u krijgt een operatiejasje aan.

Verdoving

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving (ruggenrpik) of onder volledige anesthesie (narcose). Welke vorm van verdoving u krijgt, is afhankelijk van wat u zelf wilt en wat de arts het verstandigste vindt.

Behandeling

Afhankelijk van het soort breuk kiest de traumachirurg voor een bepaalde operatietechniek. De traumachirurg is of een chirurg of een orthopeed. Bij het kiezen van de operatietechniek houdt hij of zij rekening met de botkwaliteit, de plaats en complexiteit van de breuk en de mogelijkheden voor een goede revalidatie.

Na behandeling

Na de operatie wordt u naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht. U gaat weer terug naar de afdeling als u goed aanspreekbaar bent, de verdoving is weggetrokken en uw lichaamsfuncties stabiel zijn.

Na de operatie heeft u een pleister op de heup of als de kans op nabloeden groot is een drukverband. Uit de wond kunnen meerdere slangetjes (drains) komen waardoor overtollig wondvocht wordt afgezogen. Hiernaast heeft u ook een blaaskatheter en een infuus, waardoor u voldoende vocht binnen krijgt.

Na de operatie krijgt u pijnstillers op vaste tijden; u krijgt deze van de verpleegkundige. De eerste dag na de operatie wordt er een controlefoto gemaakt van uw heup. De fysiotherapeut komt na de operatie bij u langs om samen met u te oefenen. Afhankelijk van uw situatie wordt gestart met rustige oefeningen op bed. Daarna wordt er geprobeerd om de periode van bedrust zo kort mogelijk te houden en om u zo snel mogelijk in beweging te laten zijn.

Voor een goede revalidatie is het belangrijk dat u zelf een actieve bijdrage levert. In principe mag u na een operatie aan de heup uw been volledig gebruiken. Dat zal in het begin nog pijnlijk zijn en daarom kunt u een loophulpmiddel gebruiken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.