Hittebehandeling steungewrichtjes rug

Met de steungewrichtjes leunen de wervelbogen van de rug op elkaar. Door te veel tillen en draaien, bij ouderdom of door het inzakken van de wervelkolom kunnen de steungewrichtjes zorgen voor pijn. Rugpijn vanuit de steungewrichtjes is te bestrijden met hittebehandeling. Hierbij worden de kleine zenuwtakjes die over deze gewrichtjes lopen 1 minuut verhit tot 80 graden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vaak zijn de onderste 3 steungewrichtjes het zwaarst belast en het pijnlijkst. Dit zorgt voor lage rugpijn die kan uitstralen naar de billen of bovenbenen. Rugpijn vanuit de steungewrichtjes verergert bij het achterover buigen en tegelijkertijd draaien naar links of rechts.

Behandeling

Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een koude pleister opgeplakt die werkt als aardelektrode.

U ligt bij deze behandeling op uw buik op een smalle hoge tafel. De arts schuift, met hulp van röntgenapparatuur, heel voorzichtig een naald richting het steungewrichtje. De punt van de naald moet dichtbij het zenuwtakje komen, zodat de hitte bij de zenuw komt. Het zoeken van de goede plek kan even duren en gevoelig zijn.

Met proefstroom controleert de arts of de naald op de goede plek zit. Hierbij geeft u aan of u iets voelt veranderen. Dit is meestal een drukkend gevoel. Als de naald te diep zit, voelt u een pijnscheut naar het been (zoals u bij het stoten van de elleboog een stroomscheut in de hand kunt voelen). Als er een spier in het been beweegt, zit de naald ook te diep.

Als de naald goed zit, krijgt u een verdoving. Daarna start de hittebehandeling. De naald verhit de kleine zenuwtakjes die over deze gewrichtjes lopen 1 minuut tot 80 graden. U krijgt 4 prikken aan elke kant. Als u meer prikken nodig heeft, krijgt u later nog een behandeling.

De behandeling duurt ongeveer een uur.

Na behandeling

Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis, zorg daarom dat iemand u naar huis brengt.

Pas na enkele weken is het resultaat van de behandeling goed te beoordelen. De pijn kan al wel eerder minder worden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijnbestrijding via 036 868 86 31