Hiv-remmers

Hiv wordt behandeld met hiv-remmers. Een hiv-remmer is een medicijn dat vermenigvuldiging van hiv-virus in het lichaam tegengaat en blokkeert.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Om zich te vermenigvuldigen moet hiv meerdere stappen zetten. Het moet eerst een CD4-cel zien binnen te komen. Daarna zorgt het er in verschillende stappen voor dat de cel nieuwe hiv-virussen aanmaakt. Die nieuwe virussen kunnen vervolgens andere cellen infecteren. Dan begint het hele proces opnieuw. Dit proces van meerdere stappen wordt ook wel de replicatiecyclus genoemd. Elke hiv-remmer verhindert één van deze stappen. Het gevolg is dat de cyclus niet afgemaakt kan worden. De aanmaak van nieuw virus wordt dus geremd. Hiv-remmers zijn onder te verdelen in verschillende klassen. Elke klasse grijpt in op een ander punt in de replicatiecyclus.

Behandeling

Om het virus een leven lang te onderdrukken, moet er een combinatietherapie van minimaal drie verschillende hiv-remmers gebruikt worden. Door een combinatie van deze medicijnen wordt het hiv-virus onderdrukt. Via een bloedonderzoek wordt vooraf vastgesteld of er medicijnen zijn waar uw virus resistent tegen is. Zo kan worden vastgesteld of er hiv-remmers zijn die bij u niet werken. Welke hiv-remmers geschikt voor u zijn, hangt voor een deel af van medische factoren, waarover uw arts u zal informeren.

Afhankelijk van het soort hiv-remmer dat u krijgt, moet u één of twee keer per dag op een vast tijdstip de medicatie in nemen. Dit zorgt er voor dat het afweersysteem zich kan herstellen. Een juiste inname van hiv-remmers is noodzakelijk om resistentie van het virus tegen de medicijnen te voorkomen. 

Therapietrouw

Als het u de medicijnen op de juiste tijd en op de juiste wijze inneemt blijven de medicijnen uw leven lang werken. Dit betekent in de praktijk: 

  • U neemt uw medicijnen dagelijks in en houdt rekening met de maximale tijdspeling die u mag aanhouden. Dat kan weleens lastig zijn, bijvoorbeeld als u uit uw normale ritme bent (op reis bijvoorbeeld) of als het zo’n routine is geworden dat u er niet meer bij stilstaat.
  • U houdt zich aan het eetvoorschrift, als dit van toepassing is. Bij sommige hiv-remmers mag u juist wel of juist niet eten. Soms is dat omdat de medicijnen dan beter opgenomen worden. Soms is het om bijwerkingen tegen te gaan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 87 17.