ICD wissel

Als u een ICD heeft, is het soms nodig om deze te wisselen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

ICD-centrum Flevoziekenhuis

Sinds 2011 is in het Flevoziekenhuis een speciaal ICD-centrum geopend voor patiënten in Flevoland en ’t Gooi. Als u in aanmerking komt voor een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) of als u die al heeft, bent u van harte welkom in het ICD-centrum van het Flevoziekenhuis.
Het ICD-centrum verzorgt ICD-implantaties en poliklinische controles, en alle overige benodigde nazorg en begeleiding die het hebben van een ICD met zich meebrengt. Hiervoor is een gespecialiseerd ICD-team van cardiologen, technici en verpleegkundigen beschikbaar.

Het ICD-centrum is gerealiseerd door een samenwerkingsverband tussen het Flevoziekenhuis, Tergooiziekenhuizen en het Amsterdam UMC. Daarmee is de zorg voor ICD-patienten in de regio Flevoland en ’t Gooi gegarandeerd en geoptimaliseerd.

Voorbereiding

Nuchter zijn

Afhankelijk van het tijdstip waarop de ingreep zal plaatsvinden mag u niets meer eten of drinken. Als u ’s ochtends geholpen wordt, mag u niets meer eten en drinken vanaf middernacht (0:00 uur). Als u ’s middags geholpen wordt mag u nog tot 6 uur van tevoren een licht ontbijt nuttigen, zoals thee en een beschuitje.

Voorbereidingen

U wordt op de dag van de ingreep opgenomen op afdeling Cardiologie van het Flevoziekenhuis. De verpleegkundige informeert u verder over het verloop van de opname. Voorafgaande aan de ICD-wissel worden de volgende voorbereidingen getroffen:

  • ECG (hartfilmpje) op de dag van opname;
  • röntgenfoto van het hart en longen (alleen wanneer in de afgelopen drie maanden geen foto is gemaakt);
  • meten van bloeddruk, pols, temperatuur, lengte en gewicht.

Behandeling

De ingreep gebeurt op de hartkatheterisatiekamer.

  • U krijgt een operatiejasje aan.
  • U trekt alles behalve uw onderbroek en sokken uit.
  • U doet uw sieraden af.
  • Als u brildragend bent, mag u deze ophouden.
  • Als u een gebitsprothese draagt, mag u deze inhouden.

60 tot 90 minuten voor de ingreep zal een verpleegkundige antibiotica via het infuusnaaldje toedienen. Voor de ingreep is het belangrijk om nog even naar het toilet te gaan. Een verpleegkundige brengt u naar de hartkatheterisatiekamer.

Na de implantatie
Na de wissel kan het zo zijn dat u enige tijd bedrust heeft. Wanneer u een roesje heeft gehad zult u enige tijd op de afdeling Hartbewaking verblijven waar uw vitale functies worden bewaakt. Wanneer u goed wakker bent, kunt u weer uit bed en wordt u overgeplaatst naar de verpleegafdeling of kunt u direct naar huis. Er wordt eerst nog een wondcontrole gedaan en uw bloeddruk, pols en temperatuur worden gemeten. U kunt na de ingreep douchen als er een douchebestendige pleister is aangebracht. De douchebestendige pleister moet na 2 dagen gewisseld worden voor een nieuwe pleister. Na nog eens 2 dagen mag de pleister verwijderd worden.

Na behandeling

Na de wissel moet u op controle komen. U krijgt een afspraak mee voor 7-10 dagen na de procedure bij een physician assistant of cardioloog ter controle van uw wond en een afspraak voor ongeveer 2 maanden na de procedure voor een ICD-controle.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.