In- en uitwendige neuscorrectie (Rhinoplastiek)

Een in- en uitwendige neuscorrectie verandert zowel de stand van de inwendige neus als het uiterlijk van de neus. Het neustussenschot kan door bijvoorbeeld een klap op de neus of afwijkende groei scheef staan. Als 1 kant van de neus veel smaller is dan de andere kant, maakt dat ademen moeilijk. Ook kan het zorgen voor terugkerende verkoudheden, bijholteontstekingen en hoofdpijn. Soms zijn ook neusschelpen vergroot. Dan kunnen deze ook worden gecorrigeerd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Vooraf is niet in te schatten of een operatie zeker weten succes zal hebben. Niet alle veranderingen zijn technisch haalbaar. Ook kunnen tijdens het herstel na de operatie nieuwe scheefstand of afwijkingen ontstaan door groei of het genezen van de wond. Er blijft een (kleine) kans dat de gewenste verbetering van de neus tegenvalt.

Voorbereiding

  • Voor deze operatie gaat u meestal helemaal onder narcose (algehele anesthesie). Vaak krijgt u daarom eerst een onderzoek voorafgaand aan de operatie (preoperatief onderzoek).
  • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
  • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Hiervoor krijgt u voorschriften van de afdeling opname.

Behandeling

Op de operatiekamer krijgt u een verdoving. De operatie kan soms helemaal via de neusgaten worden gedaan. Dit geeft geen zichtbare littekens. Soms is een klein sneetje in de huid onder het tussenschot nodig. Dit geeft een klein littekentje onder de neus dat bijna niet te zien is.

Het slijmvlies wordt van het neustussenschot losgemaakt en daarna wordt het tussenschot recht gezet. Een scheve neus kan worden gecorrigeerd door de neusbeentjes los te maken en recht te zetten. Ook kunnen de kraakbeentjes van de neus worden veranderd voor een betere vorm en/of functie van de neus. Als extra kraakbeen nodig is op de neus, wordt zoveel mogelijk kraakbeen uit uw eigen lichaam gebruikt.

Als het onderzoek klaar is, krijgt u soms een tampon in uw neus om het bloeden te stelpen. Als er een deel van de neusschelpen is verwijderd, krijgt u vaak plastic plaatjes aan beide kanten van het neustussenschot vastgehecht. U krijgt meestal een kunststof spalk voor uw neus.

Duur van de opname

Voor deze operatie wordt u 1 à 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Na behandeling

De eventueel ingebrachte tampons geven een benauwd gevoel en soms ook hoofdpijn. Hiervoor kunt u paracetamol als pijnstiller gebruiken. Eventuele plastic plaatjes doen pijn als u uw neus aanraakt. Vaak krijgt u na de operatie bloeduitstortingen rondom beide ogen. Deze zijn na zo’n 2 weken weggetrokken. De neus en de bovenlip kunnen nog een paar maanden stijf en stug voelen. Dit verbetert in de loop van de tijd.

Als er tampons en/of plastic plaatjes zijn gebruikt worden deze een paar dagen na de operatie verwijderd op de polikliniek. Het verwijderen is gevoelig en het kan bloeden. Dat gaat vanzelf binnen een aantal minuten over. 

U mag de eerste dagen na de ingreep niet de neus snuiten, ophalen mag wel. Ook kunt u beter niet heet douchen of pittig eten. Dit kan zorgen voor nabloedingen.

De eerste weken tot maanden kan het aanraken van de neus nog gevoelig zijn.

Wondverzorging

Na het verwijderen van de tampons kunt u last krijgen van een verstopte neus met vaak wat bloederig slijm en korsten in uw neus. Hiervoor krijgt u 2 soorten neusdruppels. Het eerste is xylometazoline 0,1% om de zwelling van het slijmvlies te verminderen. Hiervan gebruikt u 3 keer per dag 1 tot 2 pufjes.

Daarnaast krijgt u zout water om de korstvorming tegen te gaan. Hiermee kunt u uw neus 3 keer per dag spoelen of sprayen. U kunt zelf ook uw eigen zoutwateroplossing maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (2dl) warm water. Hiermee kunt u uw neus 2 tot 3 keer per dag spoelen.

Soms krijgt u een zalf om korsten zachter te maken of wondgenezing te helpen of een antibioticum voorgeschreven.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.