Infiltratie nervus occipitalis (bij hoofdpijn nek of achterhoofd)

Infiltratie nervus occipitalis is een gepulseerde stroombehandeling van de zenuw bij schietende, stekende of drukkende pijn in de nek en in het achterhoofd die ontstaat door prikkeling of beschadiging van de achterhoofdszenuw. Voor deze behandeling wordt vaak eerst een proefbehandeling gedaan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

U ligt op een smalle, hoge tafel op uw zij. Soms wordt eerst de zenuw opgespoord met stroom, hiervoor krijgt u dan een koude pleister opgeplakt die werkt als aardelektrode.

Vaak krijgt u eerst een proefbehandeling om vast te stellen of deze behandeling voor u zinvol is. Dan krijgt u een verdovingsmiddel en eventueel een hormoon (methylprednisolon) ingespoten in de achterhoofdszenuw.

Als dit een goed resultaat geeft, krijgt u een gepulseerde stroombehandeling van de zenuw met een naald. Dit gebeurt onder verdoving en duurt 2 tot 10 minuten.

Na behandeling

U krijgt eventueel een pleister tegen nabloeden. Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis, zorg daarom dat iemand u naar huis brengt.

Ongeveer 4 weken na de behandeling krijgt u een controle afspraak.

De werking van deze behandeling is niet goed te voorspellen. De behandeling vermindert de pijn meestal met ongeveer 50% of meer. Dit is na ongeveer 3 weken te zeggen. De pijn blijft vaak 3 tot 6 maanden weg. Soms werkt de behandeling zelfs een jaar en soms heeft het helemaal geen effect.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijnbestrijding via 036 868 86 31