Insuline inspuiten of insulinepomp

Wanneer u diabetes type 1 heeft moet u insuline gaan gebruiken. Ook als u diabetes type 2 heeft, of als de glucoseverlagende tabletten onvoldoende helpen moet u insuline gaan gebruiken. Dit kan met behulp van een insulinepen of een insulinepomp.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Insuline toedienen met behulp van een insulinepen doet u zelf. Een insulinepomp is een apparaat dat automatisch continue een kleine hoeveelheid insuline afgeeft in uw lichaam. Beide manieren hebben zijn voor- en nadelen. Bespreek met uw arts welke manier van toedienen in uw situatie het beste is. 

Behandeling

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel. Er zijn meerdere soorten insuline. Het verschil tussen de soorten insuline is dat ze de bloedsuikerspiegel allemaal op een ander tempo verlagen. Zo is de menselijke insuline bijvoorbeeld maar kortwerkend. Andere soorten insuline zijn juist zo gemaakt dat ze langzamer of sneller werken dan de menselijke insuline. U bepaalt samen met uw arts of diabetesverpleegkundige welke soort insuline u gaat gebruiken.  

Insuline inspuiten via een insulinepen

Als u zelf insuline in moet spuiten doet u dit met een insulinepen. Op een insulinepen zit een klein naaldje, dat onder uw huid terecht komt. Met een insulinepen spuit u de insuline in uw bloed. 

Insulinepomp

Als u insuline gebruikt, kan een insulinepomp uitkomst bieden. Dit is een vorm van insulinetoediening die het meest lijkt op het natuurlijk afgeven van insuline door de alvleesklier. Een insulinepomp is een uitwendig apparaat en ongeveer zo groot als uw mobiele telefoon. Het apparaat geeft continue een kleine hoeveelheid insuline af in uw lichaam. Dit zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel vaak stabieler blijft dan bij het zelf insuline spuiten. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 8717.