Keelamandelen verwijderen

Bij regelmatige keelontsteking (3 tot 6 keer per jaar) kunnen de keelamandelen worden verwijderd. Bij kinderen wordt dit vaak gecombineerd met het verwijderen van de neusamandelen. Bij volwassenen is het bijna nooit nodig om ook de neusamandelen te verwijderen. Tijdens deze operatie kunnen in overleg gelijk de trommelvliezen van de oren worden doorgeprikt (paracentese).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Volwassenen

 • Voor deze operatie gaat u meestal helemaal onder narcose (algehele anesthesie). Vaak krijgt u daarom eerst een onderzoek voorafgaand aan de operatie (preoperatief onderzoek).
 • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
 • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
 • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Hiervoor krijgt u uitleg van de afdeling opname.

Kinderen

 • U kunt uw kind het beste beetje bij beetje vertellen wat er gaat gebeuren tijdens de operatie. Uw kind kan dit dan op zijn gemak verwerken. Als de operatie is gepland, krijgt u informatie over wat u uw kind kunt vertellen. Hierbij zit ook een video. Het is belangrijk uw kind voor te bereiden op de vreemde omgeving en op de behandeling die het krijgt. Een tip is om uw kind te laten navertellen wat u heeft uitgelegd. Zo kunt u checken wat uw kind wel en niet heeft begrepen. U kunt zo nodig dingen opnieuw of verder uitleggen.
 • Vanaf 2 weken voor de ingreep mag u geen bloedverdunnende pijnstillers of bloedverdunners gebruiken.
 • Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. U krijgt hiervoor informatie van de afdeling.
 • Vóór u met uw kind naar het ziekenhuis gaat voor de operatie geeft u het thuis (een zetpil) paracetamol. U krijgt hiervoor informatie van de afdeling.
 • U kunt thuis het best alvast de temperatuur van uw kind meten. Als uw kind een temperatuur boven de 38° heeft of ziek is, moet u dit melden bij de verpleegkundige van de kinderdagverpleging.
 • Als uw kind 2 weken voor de operatie in contact is geweest met een kinderziekte die het nog niet heeft gehad (zoals kinkhoest, roodvonk of waterpokken), wordt de operatie uitgesteld. U kunt dan een nieuwe afspraak maken als uw kind beter is.
 • Het is verstandig om eventuele inentingen tot 2 weken na de operatie uit te stellen.
 • Wilt u een pyjama en een identiteitsbewijs van u en uw kind meenemen?

Behandeling

Narcose

De ingreep gebeurt onder narcose. Heel soms wordt gekozen voor plaatselijke verdoving. Hoesten, kokhalzen en een bloeding maakt de ingreep dan alleen een stuk moeilijker. Bij volledige narcose merkt u niets van de operatie omdat u slaapt. Bij plaatselijke verdoving wordt met een naald op een paar plekken om de amandel verdovingsvloeistof ingespoten. Als de verdoving goed is ingewerkt, worden de beide amandelen verwijderd. Hierbij kan het vrijkomende bloed in een bakje gespuugd worden.

Verwijderen

Bij kinderen kan de arts de keelamandelen in 1 keer weghalen. Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 6 jaar) worden de amandelen meestal stap voor stap losgemaakt. Dit noemen ze ook wel pellen. Dit komt omdat de keelamandelen bij ouderen vaster zitten dan bij jonge kinderen.

Bij kinderen worden vaak ook meteen de neusamandelen weggehaald. Neusamandel kunnen niet helemaal worden verwijderd. Hiervan verwijdert de arts alleen het middelste, meest verdikte deel. 

Duur

De operatie duurt meestal ongeveer 10 tot 15 minuten.

Na behandeling

Volwassenen

Na de operatie heeft u keelpijn, alsof u een forse keelontsteking heeft. Soms straalt de pijn uit naar de oren. Veel patiënten hebben oorpijnklachten de eerste dagen na de ingreep. Op de plaats waar de amandelen zaten, is in de keel een wit beslag te zien. Dit is normaal en geen ontsteking.

U krijgt op de afdeling ijswater, een speciaal dieet van koud en zacht eten en veel ijsjes. Frisdranken met koolzuur en sinaasappelsap zijn vaak pijnlijk en kunt u beter niet nemen. Ook krijgt u pijnstillers.

De pijn neemt in de loop van de tijd af. Soms wordt de pijn rond de dag 5 weer wat erger. Meestal is de pijn na 10 dagen helemaal over.

Kinderen

 • De dag van de operatie kan uw kind wat oud (bruin) bloed overgeven, dit is normaal.
 • Neem direct contact op met het ziekenhuis als uw kind helder rood bloed uit de neus of mond opgeeft. Hierover moet de KNO-arts worden gewaarschuwd.
 • 1 dag na het verwijderen van de neusamandel mag uw kind weer eten waar hij/zij zin in heeft.
 • Tot enige dagen na het verwijderen van de keelamandelen is keelpijn, oorpijn en lichte koorts (tot 38½°) normaal. U kunt uw kind de eerste 2 tot 3 dagen Paracetamol zetpillen om te pijn te verzachten.
 • 2 dagen na het verwijderen van de keelamandelen mag uw kind - als het zich weer goed voelt - weer naar buiten.
 • Na ongeveer 1 week kan het weer naar school.
 • Tot 2 weken na de operatie mag uw kind niet zwemmen.

Eten

De eerste dagen na het verwijderen van keelamandelen kunt u het beste koude, zachte voeding nemen. Ondanks dat u anders eet dan normaal, is het belangrijk om voldoende te eten. Voldoende voedingsstoffen, energie en met name eiwitten zijn belangrijk voor uw herstel. Probeer daarom steeds kleine beetjes te eten en zorg dat u minimaal 6 keer per dag eet. Koude en zachte voedingsmiddelen met extra energie en eiwit zijn bijvoorbeeld: Drinkontbijt, toetjes, zelfgemaakte milkshakes of smoothies en room- of softijs.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.