Kijkoperatie / arthroscopie aan de enkel

Een kijkoperatie wordt vaak gedaan om gewrichten goed te kunnen bekijken. Vooral de knie, schouder, enkel en de elleboog worden nauwkeurig van binnen (arthroscopie) bekeken en soms kan de arts hierdoor de klachten direct verhelpen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het enkelgewricht bestaat uit het bovenste en onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. Het onderste spronggewricht bestaat uit meerdere voetwortelbeentjes. De botdelen zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de enkel soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen.

De bedoeling van een arthroscopie is om de diagnose beter te kunnen stellen. Aandoeningen zoals enkelinklemming, losse stukjes bot of kraakbeen, kraakbeen-beschadigingen en slijmvliesontsteking kunnen met deze behandeling beter bekeken en soms direct verwijderd worden, zonder de enkel helemaal te moeten openmaken. Een groot voordeel van kijkoperaties is, dat het herstel sneller gaat.

Voorbereiding

Welke verdoving wordt toegepast?

De operatie gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik. De ruggenprik kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt. Bij opname kunt u uw keuze met de anesthesist bespreken.

Nuchter

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg.

Behandeling

Afhankelijk van de reden voor operatie worden er 2 tot 4 sneetjes van ongeveer 1 cm gemaakt aan de voor- en/of achterzijde van de enkel. Via het eerste sneetje wordt een dun kijkertje in de (arthroscoop) enkel ingebracht. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die is verbonden met een beeldscherm. De kijker wordt ook aangesloten op een lichtkabel waardoor de binnenkant van het gewricht goed verlicht wordt.

Via een tweede sneetje wordt de enkel continu gespoeld met een zoutwateroplossing. Een derde sneetje wordt gemaakt zodat een slangetje, een kleine tang of klein schaartje in het gewricht kan worden gebracht om een ingreep uit te voeren.

De kijkoperatie duurt ongeveer 1 uur. De operatie sneetjes worden afgedekt met een gaas en een drukverband.

Na behandeling

Na een eenvoudige ingreep kunt u dezelfde dag naar huis. Soms moet u wel overnachten, bijvoorbeeld als de anesthesist dit beter vindt.

Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol is vaak voldoende. Het drukverband mag u 24 uur na de operatie verwijderen. Douchen mag zodra het drukverband is verwijderd.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.