Kijkoperatie / arthroscopie van de elleboog

Het ellebooggewricht bestaat uit drie botdelen: het bot van de bovenarm, de ellepijp en het spaakbeen. De botdelen zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de elleboog soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen.

De bedoeling van een kijkoperatie is om de diagnose beter te kunnen stellen. Aandoeningen zoals losse stukjes bot of kraakbeen, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking kunnen met een arthroscopie beter bekeken en soms direct verwijderd worden, zonder de elleboog helemaal te moeten openmaken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

De operatie gebeurt onder algehele narcose. Afhankelijk van de reden voor operatie worden er 2 tot 4 sneetjes van ongeveer 1 cm gemaakt aan rondom de elleboog. Via het eerste sneetje wordt een dun kijkertje in de (arthroscoop) elleboog ingebracht. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die is verbonden met een beeldscherm. De kijker wordt ook aangesloten op een lichtkabel waardoor de binnenkant van het gewricht goed verlicht wordt.

Via een tweede sneetje wordt de elleboog continu gespoeld met een zoutwateroplossing. Een derde sneetje wordt gemaakt zodat een slangetje, een kleine tang of klein schaartje in het gewricht kan worden gebracht om een ingreep uit te voeren.

De kijkoperatie duurt ongeveer 1 uur. De operatie sneetjes worden afgedekt met een gaas en een drukverband.

Na behandeling

Na een eenvoudige ingreep kunt u dezelfde dag naar huis. Soms moet u wel overnachten, bijvoorbeeld als de anesthesist dit beter vindt.

Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol is vaak voldoende. Het drukverband mag u 24 uur na de operatie verwijderen. Douchen mag zodra het drukverband is verwijderd.

Als het nodig is krijgt u fysiotherapie, maar vaak is in de eerste 2 weken zelf oefenen voldoende.

Werk/sporthervatting

Het moment waarop u weer kunt gaan werken is afhankelijk van uw situatie. Meestal wordt 2 weken aangehouden voor zittend werk en 3 weken voor zwaarder werk.

Wanneer u weer kunt sporten is afhankelijk van het type sport. Het is niet verstandig om binnen een maand na de operatie te gaan sporten. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.