Klikgebit

Een klikgebit is een soort kunstgebit waarbij een 'klik'-­mechanisme wordt aangebracht op implantaten. Hierop klikt het kunstgebit vast. Dit kan een oplossing zijn als het dragen van een gewoon kunstgebit problemen geeft.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

In de tandeloze onderkaak krijgt u 2 of 4 implantaten. Soms kiest de arts voor een staafconstructie waarbij de implantaten met elkaar worden verbonden of soms voor drukknoppen.

Een ‘klikgebit’ zit niet muurvast in de mond, maar kan tijdens eten en spreken veel minder verschuiven. Het gebit kan uit de mond worden gehaald om het goed schoon te maken (minimaal 2 keer per dag). Ook komt er meestal minder voedsel onder het kunstgebit.

Voorbereiding

Om implantaten te kunnen plaatsen moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn. Als uw kaak te laag of te smal is, is eerst een operatie nodig om de kaak te verhogen of verbreden met bot.

Behandeling

De implantaten worden meestal onder plaatselijke verdoving aangebracht in het voorste gedeelte van de onderkaak, ongeveer op de plaats van de vroegere hoektanden. Meestal worden 2 en soms 4 implantaten geplaatst. De behandeling duurt ongeveer 1 uur. Na de behandeling kunt u weer naar huis. Soms worden de implantaten onder het tandvlees begraven; ze zijn dan nog niet te zien. 6 tot 8 weken na plaatsing, worden de implantaten met een kleine ingreep opgezocht.

Voordat de nieuwe prothese wordt gemaakt, moeten de implantaten voldoende zijn vastgegroeid. Afhankelijk van de kwaliteit van het bot wordt hiervoor een periode aangehouden van 6 weken tot 4 maanden. Wanneer het implantaat onder het tandvlees ligt, volgt een tweede, kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. Hierbij komen er opzetstukjes op de implantaten. Deze opzetstukjes zijn te zien in de mond. Hierna kan de tandarts beginnen met het maken van het nieuwe ondergebit.

Na behandeling

Na de behandeling kunt u wat pijn hebben. Dit gaat binnen 1 week over. U kunt pijnstillers gebruiken die u van de arts voorgeschreven krijgt. Soms verandert het gevoel in de lip of kin. Dit is bijna altijd tijdelijk. De wond wordt gehecht met zelf oplossende hechtingen die na 1 tot 2 weken vanzelf verdwijnen.

Bij een goede mondhygiëne en regelmatige controle kunnen de implantaten jarenlang meegaan. Vaak gaan implantaten 15 jaar en langer mee.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.