Lage rug operatie (operatie lumbale hernia of stenose)

Een operatie aan de lage rug is een behandeling voor een lumbale hernia of lumbale stenose. Een lumbale hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw kan beknellen. Bij een lumbale stenose is het wervelkanaal te nauw waardoor zenuwen bekneld raken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • U ontvangt een voorlichtingsboekje.
  • Voor de operatie krijgt u een volledige narcose. Hiervoor krijgt u een preoperatieve screening door de anesthesioloog (verdovingsspecialist).
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Hierover krijgt u informatie van uw arts.

Behandeling

Op de voorbereidingsruimte krijgt u een infuus van de operatieafdeling waarna u in uw bed naar de operatiekamer wordt gebracht. Bewakingsapparatuur observeert tijdens de operatie uw lichaamsfuncties zoals bloeddruk, pols en ademhaling. Bij een herniaoperatie (herniotomie) haalt de neurochirurg de uitstulping en als dat nodig is een deel van de tussenwervelschijf weg, zodat de zenuw niet meer bekneld zit. Bij de operatie aan een stenose verwijdert de neurochirurg de botuitstulpingen en overtollig bindweefsel, zodat het wervelkanaal verruimt en de zenuwen weer vrij komen te liggen.

Na behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Als u voldoende wakker bent en uw toestand stabiel is, brengt de verpleegkundige u naar de verpleegafdeling. Het eerste uur moet u op uw rug blijven liggen. Daarna mag u op uw rug en zij liggen. U kunt beter niet op uw buik liggen. Na 4 uur mag u uit bed opstaan. Een infuus in uw arm zorgt dat u voldoende vocht krijgt. U kunt ook een wonddrain (slangetje) hebben om overtollig bloed en wondvocht uit de wond af te voeren. Het infuus en de wonddrain blijven meestal tot de avond zitten.

De dag na de operatie bekijkt de fysiotherapeut hoe het bewegen gaat en u krijgt bewegingsadviezen. Ook krijgt u een trainingsprogramma voor na de operatie om te revalideren. Hiervoor heeft het Flevoziekenhuis een speciale rugrevalidatie

Daarnaast krijgt u advies over douchen, wondverzorging en pijnbestrijding. Vaak kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Het is verstandig u door iemand thuis te laten brengen en de eerste 24 uur hulp thuis te hebben.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.