Laserbehandeling haarnestcyste (SiLac)

Bij aanhoudende klachten door en bij een ernstige ont­steking van een haarnestcyste kan SiLac (Sinus Laser-assisted Closure) een behandeling zijn. Afhankelijk van de haarnestcyste, is de behandeling succesvol bij ongeveer 85% van de patiënten. Niet elke Sinus Pilonidalis (haarnestcyste) is geschikt voor de laserbehandeling. Dit bespreekt de arts met u.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

SiLac wordt onder algehele anesthesie (narcose) of plaatselijke verdoving uitgevoerd. Meestal wordt de ingreep in dagbehandeling gedaan.

Bij SiLac worden eerst de haren verwijderd en de holte met open verbinding schoongemaakt. Een speciale laserdraad wordt ingebracht en langzaam door de open verbinding getrokken. Hierbij wordt gecontroleerde laserenergie (hitte) afgegeven waarna de open verbinding zich na verloop van tijd gaat sluiten. Met deze unieke lasertechniek wordt er niets weggesneden, onstaan er geen grote wonden en is er minimale kans op complicaties. Het natuurlijke genezingsproces neemt minimaal zes weken in beslag, maar u kunt al snel weer alles doen.

De procedure neemt over het algemeen slechts 15 tot 30 minuten in beslag.

Na behandeling

Direct na de laserbehandeling doet de chirurg een gaasje op de open wond. Thuis kunt u zelf regelmatig een nieuw gaasje plaatsen en gewoon een douche nemen om zo ook de wond schoon te houden. Omdat het belangrijk is dat de wond 2 -3 weken open blijft,  kunt u met een wattenstokje de wond(jes) open houden zodat overtollig vocht makkelijk naar buiten kan komen. 

Video Silac animatie

In onderstaande animatie video kunt u zien wat er tijdens de laserbehandeling wordt gedaan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.