Laserbehandeling van het oog

Het woord laser is de Engelse afkorting van 'Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation'. Een laser is een soort speciale gloeilamp, die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal in het oog een brandplekje geven of weefsel snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argon-laser, de Yag-laser en de Excimer-laser gebruikt. De verschillende lasers kennen diverse toepassingen. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

In vergelijking met een operatie biedt een laserbehandeling enkele belangrijke voordelen. Het oog hoeft niet te worden geopend en er is dus geen gevaar voor infectie. Een laserbehandeling is minder pijnlijk en kan daarom meestal poliklinisch gebeuren, dus u hoeft hiervoor niet in het ziekenhuis opgenomen te worden. Door de uiterst dunne lichtstraal is het bovendien mogelijk om heel precies te werken, nauwkeuriger dan bij een operatie. De laserbehandeling is daarom niet meer weg te denken uit de oogheelkunde.

Meestal is het doel van de behandeling om een verdere verslechtering van het zicht te voorkomen. Hoe vaak u moet worden gelaserd hangt af van de aandoening. Het is heel belangrijk dat u van te voren met uw oogarts bespreekt wat u kunt verwachten.

Welke ziekten kunnen met laser worden behandeld?

Voorbereiding

Om uw oog voor te bereiden op de laserbehandeling krijgt u speciale oogdruppels mee om 30 tot 60 minuten voor de afspraak (thuis) in het oog te druppelen. Als u de druppels niet thuis kunt toedienen, moet u tenminste een half uur vóór de behandeling aanwezig zijn op de polikliniek Oogheelkunde.

Behandeling

Het oog wordt soms verdoofd door een druppel of een injectie met verdovende vloeistof achter het oog. Bij de behandeling wordt vaak een glazen lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de arts. De laserstralen worden gericht op de afwijking die behandeld moet worden. Meestal verloopt de behandeling pijnloos, maar afhankelijk van de duur en het soort behandeling kan het soms pijn doen. De lichtflitsen die u ziet, kunnen onprettig zijn.

Na behandeling

Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels. Soms krijgt u een oogverband met oogzalf om het oog rust te geven. Zelf autorijden is niet mogelijk! Neemt u daarom begeleiding mee; ook als u met het openbaar vervoer of met een taxi naar het ziekenhuis komt. Als u na de behandeling pijn heeft, kunt u een pijnstiller (zoals. paracetamol) nemen en uw oog sluiten. Duurt de pijn langer dan 12 uur, neemt u dan contact op met uw oogarts.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.