Leefstijladviezen en bewegingstherapie bij reumatische aandoeningen

Leefstijladviezen en bewegingstherapie kunnen helpen om een reumatische aandoening beter onder controle te krijgen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Denkt u hierbij aan een goede verdeling tussen rustmomenten en het uitvoeren van activiteiten. U kunt een toename van klachten voorkomen door langdurige, eentonige bewegingen of explosieve krachten te vermijden. U kunt manieren aanleren waardoor u gewrichtsvriendelijk kunt werken en bewegen.

Behandeling

Bewegingstherapie

Het doel hiervan is om de conditie van uw spieren, gewrichten en banden te verbeteren. De fysiotherapeut of houdingstherapeut (zoals Mensendieck of Caesar therapie) legt u uit welke bewegingen goed of juist verkeerd zijn onder bepaalde omstandigheden. U krijgt spierversterkende oefeningen van de fysiotherapie. Bewegen in (warm) water kan de pijn verminderen (hydrotherapie). In de beweeggroep van het Flevoziekenhuis werken gespecialiseerde fysiotherapeuten samen. 

Hulpmiddelen

Informatie over hulpmiddelen kunt u krijgen van de ergotherapeut, de podotherapeut en de orthopedisch schoenmaker. Denk hierbij aan schoenaanpassingen, ondersteunende braces, hulpmiddelen die u kunt gebruiken bij uw dagelijkse bezigheden. U krijgt ook algemene informatie over welke middelen er zijn en of die voor u zinvol zijn. Deze informatie krijgt u van de reumaverpleegkundige of verpleegkundig specialist. 

Psycholoog/maatschappelijk werk

Het hebben van een chronische aandoening kan uw leven ingrijpend veranderen. Ook kan het effect hebben op het leven van uw naasten, zoals uw partner of kinderen. Soms is het zinvol om extra begeleiding in te schakelen. Een psycholoog kan u helpen om uw ziekte te leren accepteren en hoe daar mee om te gaan. De maatschappelijk werker kan extra informatie geven over ondersteunende hulporganisaties en hoe u eventueel een financiële bijdrage kunt krijgen.  

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06.