Leflunomide (Arava)

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan, waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Leflunomide is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt door de groei van bepaalde witte bloedcellen af te remmen. Hierdoor neemt de ontwikkeling van ontstekingen ook af.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van leflunomide treedt op na 6 tot 12 weken. Soms duurt het echter langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.

Voor welke aandoeningen wordt leflunomide gebruikt?

Leflunomide wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuun-ziekten. Het wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en artritis psoriatica.

Behandeling

Leflunomide is verkrijgbaar in tabletten van 10 mg en 20 mg die meestal eenmaal per dag gebruikt worden. Uw arts vertelt u welke dosering u gaat gebruiken. Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen en eventueel zelfs te stoppen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06. U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.