Liesbreukoperatie

Er zijn verschillende technieken om liesbreuken te herstellen. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Er zijn twee methoden voor het opereren van een liesbreuk.

De benadering van de breuk van voren

De operatie wordt uitgevoerd via een snede in de lies vlakbij de breuk. De uitstulping van het buikvlies (breukzak) wordt weggehaald. Daarbij krijgt de buikwand versteviging in de vorm van een kunststof mat. Deze mat is veilig en wordt meestal goed door het lichaam geaccepteerd. Het gebruik van de kunststof mat is de laatste jaren standaard geworden, waarbij de mat aan de voorzijde van de buikwand wordt geplaatst (Lichtenstein plastiek).

Met een andere techniek kan de mat ook aan de achterzijde van de buikwand geplaatst worden (TIPP procedure). Deze techniek heeft een aantal voordelen die de chirurg met u bespreekt. 

De benadering van de breuk van achteren

De breuk wordt vanuit de binnenzijde van de buikwand benaderd met een kijkoperatie (TEP). De uitstulping van het buikvlies (breukzak) wordt weggehaald. Daarbij krijgt de buikwand versteviging in de vorm van een kunststof mat. Bij de kijkoperatie worden via een aantal sneetjes in de buikhuid instrumenten en een camera, die verbonden is met een TV-monitor, naar binnen gebracht. De kijkoperatie is niet voor iedere patiënt geschikt. Bijvoorbeeld als de breuk niet terug in de buik te duwen is of wanneer er veel littekenweefsel aanwezig is, kan deze methode niet worden uitgevoerd. Voor deze techniek is algehele narcose noodzakelijk.

De arts bespreekt met u welke techniek in uw geval het beste lijkt.

Na behandeling

Na de operatie kan het operatiegebied pijnlijk zijn. Tegen de pijn kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken.

Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren zult u nog een tijdje last houden. Vaak ontstaat rond het litteken enige doofheid van de huid.

Nadat een mat geplaatst is, zal deze met littekenweefsel ingroeien. Er kan dan een kleine zwelling ontstaan door onder andere wondvocht. Dit wordt door het lichaam vanzelf opgeruimd en de zwelling zal geleidelijk verdwijnen. Ook het hervatten van uw dagelijkse activiteiten en de mogelijkheid om weer wat te tillen zijn daarvan afhankelijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.