Liposuctie

Liposuctie is het onderhuids wegzuigen van abnormale vetophoping (lipo). Abnormale vetophoping komt alleen voor bij mensen die er aanleg voor hebben. Het ontstaat door een verhoogd aantal vetcellen op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen, terwijl op de rest van het lichaam de vetlaag normaal is.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Liposuctie is een techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Het is geen manier om te vermageren. Als u overal te dik bent (gegeneraliseerde obesitas) is liposuctie niet mogelijk, maar bent u aangewezen op een dieet.

Liposuctie geeft vormverbetering van uw lichaam, maar zeker geen perfectie. Het is heel moeilijk om een symmetrisch resultaat te krijgen. Daarnaast corrigeert liposuctie geen bestaande onregelmatigheden in de huid.

Behandeling

Voor liposuctie krijgt u een volledige verdoving of een ruggenprik en u blijft een dag in het ziekenhuis.

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied dat gecorrigeerd moet worden af.

Via kleine sneetjes op onopvallende plekken (zoals huidplooien) spuit de chirurg een vloeistof in die het wegzuigen van de vetcellen makkelijker maakt en het bloedverlies vermindert. Via een zuigbuis pompt een krachtige zuigpomp het overtollige vetweefsel weg.

Na de operatie worden de huidsnedes gehecht.

Na behandeling

  • Om de huid goed te laten herstellen, moet u 4 tot 6 weken na de liposuctie dag en nacht een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen.
  • Tot een aantal weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel.
  • Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer 2 tot 6 weken vanzelf weg. 
  • De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. Als u het gevoel hebt dat paracetamol niet helpt, neem dan contact op met uw arts.
  • Na 1 of 2 weken worden de hechtingen verwijderd.
  • Het duurt vaak een paar maanden voordat het resultaat van de liposuctie duidelijk is.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843.