Lokale injecties (corticosteroïden)

Bij een gewrichtsontsteking of peesontsteking kan de arts een lokale injectie geven met corticosteroïden. Dit zijn sterke ontstekingsremmers. Doordat de injectie lokaal wordt gegeven, geeft deze snel effect.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Corticosteroïden staan ook bekend als ‘prednison’. Corticosteroïden kunnen ook als tablet worden ingenomen. Vaak zijn deze tabletten de eerste vorm van medicatie die u ontvangt als er een reumatische aandoening bij u is vastgesteld. Prednison in tabletvorm wordt vaak als eerste voorgeschreven omdat de andere reuma medicijnen langer de tijd nodig hebben tot het effect ervan merkbaar is. Het voordeel van prednison lokaal injecteren is dat het vaak al binnen een dag effect heeft.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Afhankelijk van het medicijn dat u gebruikt, kan het zijn dat u hier een aantal dagen voor de injectie tijdelijk mee moet stoppen. Bespreek uw medicijnen daarom van tevoren met de arts.

Behandeling

Een lokale corticosteroïden-injectie kan op meerdere plekken worden gegeven. Zo kunt u een injectie krijgen in uw knie, schouder, heup, enkel, voet of hand. Afhankelijk van de plek, wordt de dosis van de injectie bepaald. De injectie wordt toegediend op de polikliniek reumatologie of orthopedie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06.