Low Anterior Resectie, LAR (TME)

De endeldarm (het rectum) zit diep in de onderbuik, dicht tegen omliggende weefsels aan. Dit zijn de bekkenwand, blaas, prostaat en zaadblaasjes bij de man en de bekkenwand, blaas, baarmoeder en vagina bij de vrouw. Als een gezwel in het middelste of onderste deel van het rectum zit, is het noodzakelijk om dit deel te verwijderen. Deze behandeling heet low anterior resectie. Hierbij wordt het grootste gedeelte van de endeldarm verwijderd en blijft uw anus behouden. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Deze ingreep kan via een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Met een kleine snee wordt dan het deel van de darm waar het gezwel zit, verwijderd. Daarna worden de beide delen van de darm weer aan elkaar gezet.

Om de kans op het terugkeren van het gezwel te verkleinen wordt ook het totale vettige steunweefsel van de endeldarm (het mesorectum) verwijderd. Hierna wordt een verbinding gemaakt tussen het dalende deel van de dikke darm (colon descendens) en het resterende deel van de endeldarm met een speciaal nietapparaat. Bij een kwaadaardige tumor wordt ook het deel van de ophangband waar de bloed- en lymfvaten in lopen verwijderd, die horen bij het deel van de darm waarin de tumor zit.

Tijdens de kijkoperatie kan de arts alsnog besluiten om een openbuikoperatie (laparotomie) te doen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.