Maagband

De maagband is een kunststof ring die om het begin van de maag wordt geplaatst en de maag verdeelt in 2 delen. Voedsel komt na het slikken eerst in het bovenste deel wat kleiner is en kan moeilijker door de ring. Hierdoor ontstaat ​​er sneller een vol en verzadigd gevoel en kan maar een kleine hoeveelheid per keer gegeten worden. De grootte van de ring is aan te passen. En daarmee ook de hoeveelheid voedsel die wordt doorgelaten.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Voordelen

  • De operatie om een ​​maagband te plaatsen is minder ingewikkeld dan andere operaties bij zwaar overgewicht (bariatrische operaties).
  • Er is minder kans op gevaarlijke complicaties en minder risico op overlijden.
  • De ring is eventueel weer te verwijderen. Het overgewicht komt dan vaak wel weer snel terug.

Nadelen

  • Een maagband kan braken en pijn veroorzaken.
  • Hoe zachter het voedsel is, hoe gemakkelijker het toch door de ring in de maag terecht komt. Dit betekent dat de maagband veel dikmakers zoals chocolade, slagroom, snoep, ijs, sauzen, puree, soep en frisdank niet tegenhoudt. 
  • Over het algemeen is de maagband minder effectief dan andere operaties om het gewicht te verminderen.

Filmpje

Bekijk het filmpje over een maagband.

Voorbereiding

Begeleiding multidisciplinair team

Een operatie tegen overgewicht werkt niet vanzelf, maar is een hulpmiddel die om eigen inspanning vraagt. Voor, tijdens en tot lang na de operatie krijgt u begeleiding door een multidisciplinair team van gespecialiseerde verpleegkundigen, diëtisten, psychologen, internisten en chirurgen. Het team begeleidt u op weg naar een gezonder gewicht en helpt u om uw doel te bereiken.

Beweegprogramma

Het Flevoziekenhuis biedt als enige bariatrisch centrum in Nederland een beweegprogramma aan van 2 maanden. Tijdens dit programma krijgt u intensieve begeleiding door een fysiotherapeut en andere zorgprofessionals wat u optimaal voorbereidt op de operatie. Ook krijgt u in deze periode diverse onderzoeken en screeningsafspraken met de diëtist, chirurg, internist en anesthesist, zodat uw operatie zo goed en veilig mogelijk verloopt.

Locaties

Het voortraject, beweegprogramma en nacontroles kunnen in Lelystad, Almere, Harderwijk en Zwolle plaatsvinden. De operatie vindt altijd plaats in het Flevoziekenhuis in Almere.

Behandeling

Bij de operatie krijgt u een klein kunststof kastje onder de huid geplaatst dat in verbinding staat met de ring. Met een naald kan de arts door de huid water in het kastje spuiten wat de doorgang van de ring verkleint. De band zit dan strakker om de maag waardoor u minder kunt eten en meer kunt afvallen. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. 

 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.