Maagomleiding (gastric bypass)

De maagverkleining met darmomleiding is een kijkoperatie waarbij de chirurg de maag verdeelt in een mini-maagje en de rest van de maag en het mini-maagje aansluit op de dunne darm. Het voedsel komt in het mini-maagje die snel vol zit. En waardoor de dunne darm maar weinig voedsel in 1 keer kan verwerken, ontstaat snel een verzadigd gevoel. Dit dwingt om langzaam met kleine beetjes te eten en goed te kauwen. Omdat het deel van de maag waar de 'honger hormonen' zitten leeg blijft, betrokken de eetlust.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

voordelen

  • Over het algemeen is de maagverkleining met darmomleiding (maagomleiding) effectiever dan de maagband. Er ontstaan ​​geen hinderlijke complicaties zoals bij de maagband, zoals pijn na het eten en veel braken.
  • De maagbypass heeft een zeer gunstig effect op diabetes mellitus (suikerziekte). Hoe dit precies werkt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk omdat de voeding via de omleiding niet alleen de rest van de maag overlaat, maar ook de twaalfvingerige darm.

Nadelen

  • De maag-bypass is een meer definitieve ingreep en kan moeilijk ongedaan worden gemaakt.
  • Na de maag-bypass moet u de rest van uw leven dagelijks een multivitaminepil innemen en regelmatig bloed laten prikken om de vitamines te controleren.

Voorbereiding

Begeleiding multidisciplinair team

Een operatie tegen overgewicht werkt niet vanzelfsprekend, maar is een hulpmiddel om eigen inspanningen vraagt. Voor, tijdens en tot lang na de operatie krijgt u begeleiding door een multidisciplinair team van gespecialiseerde verpleegkundigen, diëtisten, psychologen, internisten en chirurgen. Het team begeleidt u op weg naar een gezonder gewicht en helpt u om uw doel te bereiken.

Beweegprogramma

Het Flevoziekenhuis beidt als enige bariatrisch centrum in Nederland een beweegprogramma aan van 2 maanden. Tijdens dit programma krijgt u intensieve begeleiding door een fysiotherapeut en andere zorgprofessionals wat u optimaal voorbereidt op de operatie. Ook krijgt u in deze periode diverse onderzoeken en screeningsafspraken met de diëtist, chirurg, internist en anesthesist, uitgevoerd uw operatie zo goed en veilig mogelijk verlopen.

Locaties

Het voortraject, beweegprogramma en nacontroles kunnen in Lelystad, Almere, Harderwijk en Zwolle. De operatie vindt altijd plaats in het Flevoziekenhuis in Almere.

Behandeling

De operatie gaat in stappen. Eerst maakt de chirurg het mini-maagje los van de rest van de maag en sluit deze aan op de dunne darm. Daarna maakt de chirurg een verbinding tussen het stuk van de dunne darm waar de verteringssappen in komen, en de rest van de dunne darm. Zo kan de vertering doorgaan. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Soms wordt een maagomleiding gecombineerd met een maagband. Deze operatie heet ‘banded bypass’.

Als u eerder een maagband heeft gekregen en deze veel klachten of complicaties veroorzaakt of u erdoor niet voldoende gewicht verliest, kan de maagband worden verwijderd tijdens het de operatie voor de maagomleiding. Dan duurt de operatie ruim 1 uur. Heel soms zijn er 2 operaties nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.