Maagverkleining

De maag verkleinende operatie is een kijkoperatie waarbij de chirurg een groot deel van de maag verwijdert. Na deze operatie is de maag in plaats van een zak een kleine 'buis'. Hierdoor gaat het voedsel direct door naar de darmen en wordt niet meer opgeslagen. Omdat dit ook het deel van de maag is waar de 'honger hormonen' zitten, verdwijnt ook de eetlust.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Voordelen

Bij de maagverkleining krijgt u geen kunststof materiaal zoals een maagband in uw lichaam. Ook zijn er geen verbindingen tussen organen nodig, zoals bij een maagomleiding.

Nadelen

Omdat de maag een belangrijke rol speelt bij de opname van vitamine B12 uit ons voedsel, kunt u na een sleeve-maagverkleining een tekort krijgen aan deze vitamine. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Vaak is het nodig regelmatig extra vitamine B12 te krijgen met injecties. Andere vitaminetekorten komen minder voor.

Filmpje

Bekijk het filmpje over de maagverkleining.

Voorbereiding

Begeleiding multidisciplinair team

Een operatie tegen overgewicht werkt niet vanzelfsprekend, maar is een hulpmiddel. Voor, tijdens en tot lang na de operatie krijgt u begeleiding door een multidisciplinair team van gespecialiseerde verpleegkundigen, diëtisten, psychologen, internisten en chirurgen. Het team begeleidt u op weg naar een gezonder gewicht en helpt u om uw doel te bereiken.

Beweegprogramma

Het Flevoziekenhuis beidt als enige bariatrisch centrum in Nederland een beweegprogramma aan van 2 maanden. Tijdens dit programma krijgt u intensieve begeleiding door een fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Dit traject bereidt u optimaal voor op de operatie. Ook krijgt u in deze periode diverse onderzoeken en screeningsafspraken met de diëtist, chirurg, internist en anesthesist, zodat uw operatie zo goed en veilig mogelijk zal verlopen.

Locaties

Het voortraject, beweegprogramma en nacontroles kunnen in Lelystad, Almere, Harderwijk en Zwolle. De operatie vindt altijd plaats in het Flevoziekenhuis in Almere.

Behandeling

De sleeve-maagverkleining is een relatief eenvoudige operatie waarbij de chirurg werkt met speciale kijkoperatie-instrumenten die met 'nietjes' de maag versmallen. De operatie duurt 30 tot 40 minuten.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.