Mediane halscyste verwijderen

Een mediane halscyste wordt operatief verwijderd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor deze behandeling krijgt u een volledige narcose. Vaak krijgt u daarom eerst een onderzoek voorafgaand aan de operatie (pre-operatief onderzoek).
  • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
  • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover uitleg.

Bij kinderen is het daarbij goed om voor de operatie thuis de tempatuur op te meten om te checken of uw kind geen koorts heeft. Als uw kind in de 2 weken voor de operatie een inenting heeft gekregen of in contact is geweest met een kinderziekte die het nog niet heeft gehad (zoals kinkhoest, roodvonk of waterpokken), wordt de operatie uitgesteld.

U (of uw kind) verblijven voor deze operatie 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.

Behandeling

De arts maakt een snee in de huid op de plaats van de zwelling en verwijdert de cyste. Omdat de cyste vaak doorloopt tot het tongbeen wordt ook het middelste deel van het tongbeen verwijderd. Het verwijderde weefsel wordt meestal onderzocht op afwijkingen. In de hals komt een drain waardoor een teveel aan wondvocht afloopt. Dit is een slangetje waar een fles (drainpot) aan vast zit. Het slangetje van de drain wordt vastgehecht in de huid. Als de operatie klaar is, hecht de arts de wond. Deze loopt horizontaal in de hals. Na enkele weken krijgt u de uitslag van de KNO-arts.

Na behandeling

Meestal valt de pijn mee en is een paracetamol voldoende als pijnstiller. Soms krijgt u een antibioticum voorgeschreven. De eerste dag na de operatie kan slikken soms wat gevoelig zijn. De wond mag de eerste week na de operatie niet nat worden. Probeer de wond daarom droog te houden bij het douchen.

De drain wordt verwijderd als er de laatste 24 uur vrijwel geen vocht meer in de fles is bij gekomen. Dit is meestal 2 of 3 dagen na de operatie. Om de drain te verwijderen wordt de hechting doorgeknipt en het slangetje uit de wond gehaald. Dit doet over het algemeen geen pijn. Als de drain is verwijderd mag u naar huis. Na een week worden eventueel overgebleven hechtingen verwijderd.

Problemen en complicaties na de behandeling

Neem contact op met de polikliniek KNO - of buiten kantooruren met de Spoedeisende hulp van het Flevoziekenhuis - als:

  • u koorts krijgt boven de 38,5 graden,
  • de wond gezwollen, rood of warm is (dit kan een ontsteking zijn),
  • u toenemende ernstige pijnklachten heeft.

Resultaat

Na een paar weken bent u helemaal hersteld. Heel soms kan de cyste weer terugkomen of kan er een fistel (nattend wondje) ontstaan. Dan is een aanvullende behandeling of operatie nodig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.