Medicijnen

Het is voor zorgverleners belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat u geen verkeerde medicijnen voorgeschreven krijgt. Dit kan alleen als u toestemming heeft gegeven voor het inzien van uw medicatiegegevens. Uw apotheek bewaart deze gegevens. U kunt toestemming geven via uw apotheek of via www.ikgeeftoestemming.nl. Als u geen toestemming wilt of kunt geven, moet u zelf een actueel medicatie-overzicht meenemen bij elk polikliniekbezoek, geplande opname of spoedopname.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bijwerkingen melden

Het kan zijn dat u bijwerkingen krijgt van bepaalde medicijnen. Iedereen kan een bijwerking van een medicijn melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig bekeken en komt terecht op 1 centraal verzamelpunt: de databank. De kerntaak van Bijwerkingencentrum Lareb is het signaleren van de risico’s van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins.

Medicijn informatie

Op de website Apotheek.nl vindt u informatie over uw medicijn. Over wat er belangrijk is om te weten, wat mogelijke bijwerkingen zijn en hoe u het moet gebruiken.

Voorbereiding

Als u naar het ziekenhuis moet is het verstandig om een overzicht van de medicijnen die u gebruikt mee te nemen. Neem ook uw eigen medicijnen mee als u wordt opgenomen.

Meenemen naar het ziekenhuis 

Neem uw eigen anticonceptie, insuline en inhalatiemiddelen mee. Neem ook overige medicijnen (voor de eerste 24 uur) mee. De ziekenhuisapotheek kan niet altijd per direct alle medicijnen leveren. 

Voor een opname

Voor uw opname is een overzicht nodig van de medicijnen die u gebruikt. U heeft altijd een gesprek met een medewerker van de ziekenhuisapotheek; tijdens de preoperatieve screening of zodra u op de afdeling opgenomen bent. Deze medewerker vraagt uw medicatieoverzicht op bij uw eigen apotheek en bespreekt met u welke medicijnen u gebruikt. Mochten er tussen de afspraak op de polikliniek Preoperatieve screening (POS) en uw opname medicatiewijzigingen zijn, geef dit dan door aan de arts.

Tijdens uw opname

Neem uw medicijnen bij een operatie altijd in zoals met de behandelend arts en anesthesioloog afgesproken is. Tijdens uw verblijf op de afdeling krijgt u medicijnen van het ziekenhuis. Het is mogelijk dat deze medicijnen er anders uitzien dan u gewend bent, maar ze hebben wel dezelfde werking. De verpleegkundigen zijn zeer zorgvuldig bij het verstrekken van medicijnen. Toch is het goed om op te blijven letten of u de juiste medicijnen of dosering krijgt. U mag altijd vragen stellen over de werking of dosering van uw medicijnen.

Gezondheidsproducten zonder recept

Ook gezondheidsproducten zonder recept (homeopathie, natuursupplementen, vitaminepillen of pijnstillers) hebben invloed op uw welzijn en/of uw behandeling. We adviseren u altijd goed op de hoogte te blijven over welke medicijnen u gebruikt en alle medicijngebruik te melden.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de Apotheek via 036 545 43 78. U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.