Mini gastric bypass

De mini gastric bypass is een relatief nieuwe ingreep en een variant van de klassieke gastric bypass. Tijdens de mini gastric bypass wordt een lange smalle voormaag gecreëerd, welke qua vorm lijkt op die van de gastric sleeve resectie. De nieuwe voormaag wordt aangesloten op de dunne darm, waardoor het overgebleven deel van de maag wordt uitgesloten. Deze nieuwe verbinding tussen de voormaag en de dunne darm zorgt ervoor dat de voeding met de maagsappen gemengd kunnen worden, zodat de spijsvertering pas plaats kan vinden nadat het eerste stuk dunne darm is doorlopen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het voordeel van deze ingreep ten opzichte van de klassieke gastric bypass is dat er maar één verbinding (anastomose) gemaakt moet worden in plaats van twee zoals bij de normale gastric bypass. Ook bij de mini gastric bypass komt het voedsel direct in de darm en krijgt u snel een vol gevoel. Daarnaast wordt het voedsel omgeleid, waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen worden in uw darmen.

Voordelen

  • Minder hongergevoel, minder kunnen eten en sneller verzadigd
  • Snel gewichtsverlies
  • Een positief effect op verschillende co-morbiditeiten, zoals diabetes mellitus type 2, slaapapneu en een te hoge bloeddruk
  • Operatie is omkeerbaar mocht dit nodig zijn
  • Kwaliteit van leven verbetert sterk

Nadelen

  • Na de mini gastric bypass kan gal terugvloeien in de voormaag en slokdarm en zuurklachten geven
  • Anders en bewuster eten doordat het lichaam minder voedingsstoffen kan verwerken en opnemen
  • Vitaminetekorten, waarvoor levenslang dagelijks multivitaminen geslikt moeten worden
  • Levenslang regelmatig bloed prikken om de vitaminewaarden te controleren
  • Veel en snel afvallen kan leiden tot veloverschot

Behandeling

Tijdens een kijkoperatie wordt de maag in de lengterichting verkleind tot de vorm van een smalle buis. Deze nieuwe maag wordt aangesloten op de dunne darm, net zoals dit het geval is bij de gastric bypass. Het grote verschil met de klassieke gastric bypass is dat er maar een aansluiting is, de darm wordt direct aangesloten op de maag. Bij de klassieke gastric bypass is er sprake van twee aansluitingen, die van de dunne darm naar de maag en die van de voedingsdarmlis op de dunne darm. De operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt zo’n 30 tot 45 minuten.

Na behandeling

De mini gastric bypass is een relatief nieuwe operatie die nog niet in alle ziekenhuizen wordt uitgevoerd. Om deze reden zijn de effecten op de lange termijn nog niet geheel bekend. Het is wel bekend dat de mini gastric bypass ook een zeer gunstig effect heeft op diabetes mellitus (suikerziekte). Daarentegen lijken vitamine tekorten weer vaker voor te komen na de mini gastric bypass en meer patiënten hebben na afloop last van maagzuurklachten.

Ook na de mini gastric bypass is het belangrijk de rest van uw leven dagelijks een speciale multi-vitamine te gebruiken om het tekort aan vitamines uit de beperkte voeding aan te vullen. Wij adviseren na de operatie de WLS Subliem Mini formule te gebruiken. WLS staat voor Weight Loss Surgery. De samenstelling hiervan is niet te vergelijken met een normale multi-vitamine en is speciaal samengesteld voor na de mini gastric bypass operatie. Na de operatie zal regelmatig het bloed gecontroleerd worden ter controle van de vitaminen-, mineralen- en eiwit-waarden.

Contact

Heeft u een verwijzing van de huisarts gekregen en is deze digitaal verstuurd naar ons? Dan nemen wij contact met u op; u hoeft ons niet zelf te bellen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling bariatrie via telefoonnummer 036 868 93 34. In de ochtend zijn wij bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur en in de middag tussen 13.30 en 14.30 uur.