Neusschelpverkleining (conchacoblatiecaustiek)

Als medicijnen niet helpen tegen chronisch gezwollen neusschelpen, kan een operatie de neusschelpen verkleinen. Dit kan op de polikliniek met een techniek waarbij met warmte de neusschelpen worden verkleind. Deze verhitting gebeurt met radiofrequente energie en is niet gevaarlijk. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Geef het voor de ingreep door aan uw arts als u overgevoelig bent voor medicijnen.

Behandeling

Verdoving

Deze manier van neusschelpverkleining gebeurt op de polikliniek. U krijgt een plaatselijke verdoving van uw neus. Hiervoor worden gaasstrookjes gedrenkt in een verdovingsvloeistof en in uw neus gebracht. Deze vloeistof smaakt wat bitter. Na 15 tot 20 minuten is de verdoving ingewerkt en worden de gaasjes verwijderd. U krijgt nog een extra verdoving met een prikje in de onderste neusschelp. Als de verdoving is ingewerkt heeft u een 'doof' gevoel van uw lip en boventanden. Soms voelt het ook alsof de keel dik is door de verdoving. Dit is niet zo en u kunt gewoon slikken en ademhalen.

Cobleren

De behandeling bestaat uit het verwarmen (cobleren) van het weefsel onder het slijmvlies van de neusschelpen. Via uw neusgaten wordt de coblatienaald in de neusschelp gestoken. De naald wordt met stapjes teruggetrokken met tussenpozen van ongeveer 10 seconden. Dit gebeurt 2 tot 3 keer per neusgat.

De pijn valt meestal mee, soms kan er wat rook in de neus vrijkomen.

Na behandeling

  • Het is verstandig om 45 minuten na de verdoving niets te eten of te drinken omdat u zich anders kunt verslikken.
  • Na de behandeling gaat u naar huis. Het is verstandig om iemand mee te nemen die voor vervoer naar huis kan zorgen.
  • De pijn valt meestal mee. Als toch pijnstilling nodig is, kunt u een paracetamol nemen.
  • De eerste dagen na de behandeling kan het slijmvlies opzwellen waardoor de neus extra verstopt. Ook kunt u korsten in de neus krijgen. Hiertegen kunt u de neus spoelen met zoutoplossing, xylometazoline neusspray spuiten en neuszalf gebruiken. Hiervoor krijgt u een recept mee.
  • Bij deze behandeling blijft het slijmvlies heel, er kan wel licht bloedverlieds optreden.
  • Na 2 maanden is het uiteindelijke effect te beoordelen. Soms is het nodig de behandeling te herhalen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.