Neusschelpverkleining (conchotomie)

Als medicijnen niet helpen tegen langdurig gezwollen neusschelpen, kan een operatie de neusschelpen verkleinen. Bij deze operatie wordt uitsluitend aan de binnenkant van de neus geopereerd via de neusgaten. Er ontstaan dus geen littekens aan de buitenkant van de neus.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Voor deze manier van neusschelpverkleining gaat u volledig onder narcose.

Tijdens de operatie verwijdert de KNO-arts een reepje slijmvlies en bot van de onderste neusschelp. Dit kan aan 1 of beide neushelften. Soms wordt deze ingreep gecombineerd met een correctie van een scheef neustussenschot. Kijk hiervoor bij de neustussenschot correctie.

Na de operatie brengt de KNO-arts aan de geopereerde kant van de neus een neustampon in. Dit om een nabloeding te voorkomen. De tampon in uw neus kan een drukkend gevoel geven. Als u aan beide neushelften bent geopereerd dan zit uw neus helemaal dicht. U kunt een droge mond krijgen en uw ogen kunnen gaan tranen. De arts bedekt de onderkant van uw neus met een gaasje dat wondvocht en snot opvangt.

Na behandeling

Na de operatie mag u in principe dezelfde dag naar huis. U kunt het beste iemand vragen die u komt ophalen en naar huis kan brengen.

De pijn valt meestal mee en is goed te onderdrukken met pijnstillers. In en om uw neus kunt u een 'doof' gevoel hebben. Dit komt omdat er tijdelijk kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Het 'dove' gevoel kan een paar weken tot maanden duren.

Een aantal dagen na de operatie komt u naar de polikliniek om de neustampons te laten verwijderen. Dit voelt vaak vervelend. Na het verwijderen van de neustampons komt er wat vers bloed of bloederig slijm uit de neus. Dit is normaal.

Na de operatie kunt u ongeveer 1 week niet werken, sporten of naar school.

Het genezen van het neusslijmvlies duurt ongeveer 4 tot 8 weken. U krijgt korsten in uw neus. Om de korstjes los te weken is het belangrijk dat u de neus spoelt of sprayt met zout water. Ook moet u Xylometazoline neusspray en neuszalf gebruiken. U krijgt hiervoor een recept mee. Snuit de neus na de operatie niet, u mag de neus wel rustig ophalen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.