Neustussenschot correctie

Als medicijnen niet werken tegen ernstige klachten van neusverstopping, is een neustussenschot correctie mogelijk een oplossing. Dit heet ook wel een septumcorrectie. Een scheef neustussenschot kan aangeboren zijn of komen door een te grote groei van het neustussenschot of neustrauma. Soms gaat een scheef neustussenschot samen met vergrote neusschelpen. Het is dan mogelijk om de neusschelpen gelijktijdig te verkleinen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor deze operatie gaat u meestal helemaal onder narcose (algehele anesthesie). Vaak krijgt u daarom een pre-operatief onderzoek.
  • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
  • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Hiervoor krijgt u uitleg van uw arts.

Behandeling

Vlak voor de operatie krijgt u neusdruppels of watjes met Otrivin in uw neus. Hierdoor zal uw neus tijdens de ingreep minder bloeden. Op de operatiekamer krijgt u een narcose. 

Deze operatie gaat via het neusgat waardoor aan de buitenzijde geen littekens te zien zijn.

De arts maakt het slijmvlies los van het kraakbeen en bot en zet de scheve delen recht. De wond in de neus wordt gehecht met zelfoplossende hechtingen. Als het onderzoek klaar is, krijgt u soms een tampon in uw neus om het bloeden te stelpen.

Na behandeling

U verblijft meestal 1 dag in het ziekenhuis.Als er tampons zijn ingebracht geeft dit een benauwd gevoel en soms hoofdpijn. Voor hoofdpijnklachten kunt u paracetamol als pijnstiller gebruiken.

De tampons worden een of enkele dagen na de operatie verwijderd op de polikliniek. Dit is gevoelig. Na het verwijderen van de tampons kunt u last hebben van een verstopte neus met veel slijm en korsten. Hiervoor krijgt u 2 soorten neusdruppels. Het eerste is Xylometazoline 0,1% om de zwelling van het slijmvlies te verminderen. Daarnaast krijgt u zoutwater om de korstvorming tegen te gaan. Hiermee kunt u de neus 3 keer per dag spoelen of sprayen.

U mag de eerste dagen na de ingreep niet de neus snuiten, ophalen mag wel. Ook kunt u beter niet heet douchen of pittig eten. Dit kan zorgen voor nabloedingen.

De eerste weken tot maanden kan het aanraken van de neus nog gevoelig zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.