Niersteenvergruizing

Een niersteenvergruizer is een apparaat dat met schokgolven nierstenen verpulvert tot hele kleine stukjes. Het verpulverde gruis wordt in de weken na de behandeling uitgeplast.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Meld het bij uw uroloog als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Hiermee moet u misschien tijdelijk stoppen.
  • Als pijnstilling brengt u zelf een half uur voor de behandeling een zetpil Diclofenac en een zetpil Paracetamol in.
  • U kunt muziek en een koptelefoon meenemen.

Behandeling

Voor de behandeling kleedt u zich deels uit. Afhankelijk van de plek van de niersteen, mag u op uw buik of rug op de behandeltafel gaan liggen. De arts maakt een röntgenfoto om te kijken waar de steen precies zit. Daarna krijgt u een waterkussen tegen uw lichaam die ervoor zorgt dat de schokgolven uit de vergruizer naar de steen in uw lichaam gaan. Hierna begint de schokgolftherapie (het vergruizen). U hoort hierbij een luid tikkend geluid. De schokgolven kunnen voelen als stevige tikken op de rug of buik of als een zeurend gevoel. Voor de behandeling is het belangrijk dat u stil blijft liggen tijdens de behandeling.

De behandeling duurt ongeveer 60 minuten.

Na behandeling

Na de behandeling mag u direct naar huis. Het is verstandig om iemand te vragen om u op te halen. U krijgt oefeningen mee naar huis om het gruis goed uit te plassen.

Zes weken na de behandeling heeft u een controle afspraak voor een röntgenfoto en een controle afspraak bij uw specialist.

Als u na de behandeling thuis pijn heeft, kunt u de overgebleven zetpillen gebruiken als pijnstiller (maximaal 2 keer per dag).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.