Nieuwe heup (heupprothese)

Vervanging van het heupgewricht door een kunstheup (heupprothese) komt veel voor. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

In het Flevoziekenhuis vervangen wij uw heup door middel van de voorste benadering. Hier hebben wij veel ervaring mee.  

Vanaf de voorzijde (anterieur)

De voorste benadering is een innovatieve benadering en wordt sinds 2006 in Nederland steeds meer toegepast. Bij deze benadering wordt de patient in rugligging geopereerd.

Voordelen van deze benadering:    

 • minder spierschade want er wordt tussen de spieren door naar de heup geopereerd waardoor geen spieren losgemaakt worden;
 • minder pijn (en daardoor minder medicatie nodig);
 • sneller naar huis na de ingreep;
 • weinig leefregels na de operatie;
 • minder kans op het uit de kom schieten van de kunstheup;
 • minder kans op mank lopen na de ingreep.

Nadelen van deze benadering:

 • er is een kleine kans op schade van een huidzenuw (dit komt voor bij 10% van de mensen en is bij 99% na 1 jaar vanzelf hersteld);
 • het herstellen van de steel kan lastig zijn.

In sommige gevallen is het nodig om een andere techniek te gebruiken. Uw orthopedisch chirurg zal dit met u bespreken.  

Voorbereiding

De operatie en revalidatie kost tijd en energie, van u en uw omgeving. Het is daarom belangrijk dat u goed voorbereid bent.

U krijgt vanuit het ziekenhuis veel informatie en advies hoe u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de operatie en de periode na de operatie. Hier zijn veel verschillende specialisten bij betrokken, zoals een orthopedische verpleegkundige, anesthesie medewerker, fysiotherapeut en uiteraard uw orthopedisch chirurg. De orthopedisch verpleegkundige bespreekt met u de nazorg.

Voorlichtingsbijeenkomst totale heupprothese (THP)

Voor de operatie is er een voorlichtingsbijeenkomst. Wij streven ernaar eventuele onderzoeken en afspraken op 1 dag te plannen. U ontmoet op deze dag een orthopedieverpleegkundige, een medewerker apotheek, een medewerker anesthesie en een fysiotherapeut. Omdat u veel informatie krijgt, is het goed om iemand mee te nemen.

Nuchter

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg.

Meenemen naar het ziekenhuis

Wanneer u voor opname komt, neemt u naast de gebruikelijke zaken als nachtgoed en toiletartikelen ook mee:

 • de medicijnen die u thuis gebruikt voor 24 uur;
 • gemakkelijke kleding, stevige ruime schoenen die vast aan de voeten zitten, badslippers/stevige pantoffels;
 • elleboogkrukken (deze kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel);
 • verlengde schoenlepel, 'helping hand' en kousenaantrekker (te koop bij de thuiszorgwinkel).

Behandeling

 • U bent nuchter.
 • Een uur voor de operatie krijgt u van de verpleegkundige premedicatie (tabletjes) ter ontspanning en pijnstillend om alvast een spiegel op te bouwen.

Daarna brengt de verpleegkundige u naar de operatieafdeling. Bij de operatie wordt de heupkop verwijderd. In de heupkom wordt een kom van kunststof of metaal geplaatst. Hierna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst waarop de kop wordt vastgezet. Het hele heupgewricht wordt dus vervangen door een nieuwe heupkop en een nieuwe heupkom die precies in elkaar passen. De wond zit - afhankelijk van de gekozen benadering - aan de zijkant of voorkant van de heup en is ongeveer 20 cm of 10 cm lang.

De operatie duurt ongeveer 2 uur. Na de operatie gaat u naar de uitslaapruimte waar u de eerste uren intensief bewaakt en gecontroleerd wordt. Hiervoor staat veel apparatuur rond uw bed opgesteld. Als u voldoende hersteld bent gaat u terug naar uw eigen afdeling.

Na behandeling

De arts schrijft u medicijnen tegen trombose voor. Deze moet u ook thuis blijven gebruiken.

Fysiotherapie

Daarnaast is fysiotherapie belangrijk voor uw herstel. Een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis ondersteunt en begeleidt u tijdens uw opname (klinisch) en eventueel na uw vertrek uit het Flevoziekenhuis (poliklinisch). Samen met de fysiotherapeut oefent u tijdens de beweeggroep bijvoorbeeld het lopen met krukken. Het is zeer belangrijk dat u deze oefeningen ook zelf regelmatig herhaalt. Daarnaast legt de fysiotherapeut u uit hoe u moet bewegen met de prothese. 

Naar huis

U mag naar huis zodra:

 • u veilig kunt lopen, indien nodig ook traplopen;
 • de wond er ‘rustig’ uitziet;
 • eventuele nazorg geregeld is.

 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.