Nieuwe knie (knieprothese)

Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aangetast en kan deze uiteindelijk helemaal verdwijnen. Als medicijnen en fysiotherapie niet meer helpen, kan een halve knieprothese of een totale knieprothese de oplossing zijn. Door het krijgen van een knieprothese kunnen mensen weer lopen zonder hulpmiddelen, fietsen en zwemmen. De knie is vaak wel minder soepel dan voorheen omdat de spieren wat korter zijn geworden. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Preoperatief spreekuur

Om een operatie te ondergaan, is het noodzakelijk dat er een vorm van anesthesie wordt toegediend. Tijdens het preoperatief spreekuur zal de anesthesist afspraken met u maken over de gang van zaken rond de operatie. Zo zal besproken worden of u voor de operatie narcose of een ruggenprik (soms gecombineerd met lichte slaapmedicijnen) krijgt.

Voorlichtingsbijeenkomst totale knieprothese (TKP)

Voor de operatie is er een voorlichtingsbijeenkomst. Wij streven ernaar eventuele onderzoeken en afspraken op 1 dag te plannen. U ontmoet op deze dag een orthopedieverpleegkundige, een medewerker apotheek, een medewerker anesthesie en een fysiotherapeut. Omdat u veel informatie krijgt, is het goed om iemand mee te nemen.

Nuchter

Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis op de dag dat u geopereerd wordt, dan moet u nuchter zijn. Hierover krijgt u informatie.

Verdoving

Zowel de operatie voor de halve knieprothese als de operatie voor de totale knieprothese zijn onder volledige narcose of een kortwerkende ruggenprik. De narcose of kortwerkende ruggenprik wordt gecombineerd met LIA (Lokale infiltratie Anesthesie, kortweg een plaatselijke verdoving in hoge concentraties).

De kunstknie

Knieprothesen zijn speciaal ontworpen om de vorm en werking van de knie zo dicht mogelijk te benaderen. Er zijn diverse typen knieprothesen beschikbaar. Uw orthopedisch chirurg kiest de prothese die het meest geschikt voor u is.

Verder van belang
Indien u in de periode voorafgaand aan de operatie wondjes, huidirritaties, ontstoken nagels, schimmelinfecties, tandwortelontsteking of elders ontstekingen (bijvoorbeeld een blaasontsteking) heeft gehad, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie.

Behandeling

Halve nieuwe knie

Een halve knieprothese is een gedeelte van de vervanging van het kniegewricht. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. De orthopedisch chirurg maakt een verticale snee van ongeveer 10 centimeter aan de kant van de slijtage. Het versleten kraakbeen van het boven- en onderbeen wordt verwijderd en vervangen door 2 metalen delen die met sneluithardend botcement worden vastgezet. Hiertussen wordt een kunststof schijfje geplaatst dat werkt als de nieuwe meniscus. 

Totale knieprothese

De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Bij de operatie wordt de knie opengemaakt door een snee van boven naar beneden van ongeveer 20 centimeter over de voorkant van de knie. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de aangetaste kniedelen. Het resterende kraakbeen wordt ook weggehaald. Op het bovenbeen plaatst de orthopedisch chirurg een nieuw metalen oppervlak. Op het onderbeen wordt een metalen plaat met kunststof glijlager aangebracht.

De plaatsing wordt soms gedaan met hulp van een computer, tenzij het bot te veel ontkalkt is (osteoporose). Computernavigatie helpt de orthopedisch chirurg om heel nauwkeurig te werken. Het kapsel wordt gehecht en de operatiewond wordt gesloten met nietjes.

Na behandeling

Na de operatie kan uw knie pijnlijk en gezwollen zijn, er rood uitzien en warm aanvoelen. Als het lukt mag u een paar uur na de operatie al uit bed en zet u de eerste stappen al dezelfde dag onder begeleiding van een fysiotherapeut. Samen met de fysiotherapeut doet u oefeningen en u gaat lopen met een loophulpmiddel (krukken of rollator). Ook wordt er bloed afgenomen en een röntgenfoto van uw knie gemaakt.

Naar huis

Uw verblijf in het ziekenhuis is één nacht. Afhankelijk van de fysiotherapie gaat u aan het einde van de ochtend of in de middag met ontslag. Zorg ervoor dat er een familielid beschikbaar is om u op te halen, ook als u na ontslag gaat revalideren in Flevoburen, dan moet u er zelf voor zorgen dat u daar naar toe wordt gebracht.

U mag naar huis zodra:

  • u veilig kunt mobiliseren, indien nodig ook traplopen;
  • de wond er ‘rustig’ uitziet;
  • eventuele nazorg geregeld is;
  • U voldoende vooruitgang heeft geboekt in het buigen en strekken van de knie.

Fysiotherapie

Daarnaast is fysiotherapie belangrijk voor uw herstel. Een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis ondersteunt en begeleidt u tijdens uw opname (klinisch) en eventueel na uw vertrek uit het Flevoziekenhuis (poliklinisch). Samen met de fysiotherapeut oefent u tijdens de beweeggroep bijvoorbeeld het lopen met krukken. Het is zeer belangrijk dat u deze oefeningen ook zelf regelmatig herhaalt. Daarnaast legt de fysiotherapeut u uit hoe u moet bewegen met de prothese. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.