Nieuwe schouder (schouderprothese)

Soms wordt een versleten schouder vervangen door een nieuwe schouder van kunststof. Dit wordt ook wel een schouderprothese genoemd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Preoperatief spreekuur

Om een operatie te ondergaan, is het noodzakelijk dat er een vorm van anesthesie wordt toegediend. Tijdens het preoperatief spreekuur zal de anesthesist afspraken met u maken over de gang van zaken rond de operatie. Zo zal besproken worden of u voor de operatie narcose of een ruggenprik (soms gecombineerd met lichte slaapmedicijnen) krijgt.

Voorlichtingsbijeenkomst totale schouderprothese (TSP)

Voor de operatie is er een voorlichtingsbijeenkomst. Wij streven ernaar eventuele onderzoeken en afspraken op 1 dag te plannen. U ontmoet op deze dag een orthopedieverpleegkundige, een medewerker apotheek, een medewerker anesthesie en een fysiotherapeut. Omdat u veel informatie krijgt, is het goed om iemand mee te nemen.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover instructies.

Behandeling

Er zijn 2 verschillende typen schouderprothesen.

Kop lange steel

Bij deze prothese wordt de schouderkop vervangen door een metalen kop met een steel die een stuk in het bovenarmbot wordt ingebracht, meestal zonder cement.

Om in aanmerking te komen voor dit type moeten de spieren en pezen rondom de schouderkop wel in goede staat zijn. Tijdens de operatie bekijkt de arts of er een hemi of totale schouderprothese geplaatst wordt. Dat ligt aan de kwaliteit van het kraakbeen van de kom. Bij een hemi-prothese wordt alleen de kop vervangen en bij een totale prothese wordt zowel kop als kom vervangen. De kom wordt dan vastgezet met behulp van cement en er wordt eventueel exra bot in de kom ingebracht.

Omgekeerde schouderprothese (reversed schouderprothese)

Als de spieren rondom de schouder onherstelbaar versleten zijn, wordt een omgekeerde schouderprothese geplaatst: dit gebeurt zonder cement.

Door de speciale vorm van de prothese wordt het draaipunt van het gewricht naar binnen gebracht, waardoor met minder spieren toch een beweging ingezet kan worden. Hierdoor kunnen de niet versleten spieren gebruikt worden om de arm op te tillen. Het schoudergewricht wordt middels deze prothese omgedraaid. De schouderkop wordt vervangen door een kom met een steel. De schouderkom wordt kop door er een bol op te plaatsen.

De operatie duurt 60 tot 75 minuten.

Kop lange steel prothese

Na behandeling

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Hoe lang u opgenomen blijft, hangt af van uw leeftijd, uw conditie, uw medische voorgeschiedenis en uw thuissituatie. Voordat u naar huis gaat, wordt de drain verwijderd.

Nadat u een schouderprothese hebt gekregen, duurt het enige tijd voordat u weer vrij kunt bewegen en u dagelijks leven weer volledig kunt oppakken. Uw behandelend arts verwijst u naar een gespecialiseerde fysiotherapeut die u begeleidt in het gehele herstel- en revalidatietraject.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.