Oogdrukverlagende oogdruppels

Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigt. Meestal komt dit door een verhoging van de oogdruk in de oogbol. Als de oogdruk voldoende wordt verlaagd, kan een verdere afname van het zicht meestal worden voorkomen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Er zijn veel verschillende soorten oogdrukverlagende oogdruppels. Deze oogdruppels worden gebruikt om glaucoom te behandelen. De oogarts zal de soort oogdruppels zo kiezen dat de oogdruk voor u optimaal wordt verlaagd.

Voorbereiding

Contactlenzen

Draagt u contactlenzen, dan adviseren wij u ‘s morgens voor het indoen van de lenzen uw ogen te druppelen en/of ‘s avonds als u de lenzen uit heeft gedaan. Wanneer u meerdere keren op een dag moet druppelen, dan moet u de lenzen uit doen. Harde lenzen kunnen na het druppelen direct weer in, zachte lenzen na 30 minuten. 

Behandeling

De oogarts schrijft u oogdrukverlagende oogdruppels voor die passen bij uw situatie. Het is belangrijk dat u het oogdruppelen op vaste tijdstippen op de dag doet. Zo worden er geen druppels vergeten. De techniek van het oogdruppelen kan in het begin lastig zijn. Het is de bedoeling dat u net zo lang door blijft druppelen tot u een druppel het oog in voelt gaan. Blijft het oogdruppelen moeilijk, dan kunt u hiervoor eventueel een hulpmiddel gebruiken, wat te verkrijgen is bij de apotheek.

Dosering en tijden

Gebruikt u meerdere oogdruppels? Wacht dan tenminste 10 minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als zalf gebruikt, gebruik dan eerst de oogdruppels en na 10 minuten de zalf. Er is eventueel een app te downloaden in de App store en Google play. Deze heet OOGdruppelen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.