Oorcorrectie (otoplastiek)

Een oorcorrectie verandert de stand van de oren bij afstaande oorschelpen (flaporen) zodat deze dichter bij het hoofd komen te staan. Ook andere afwijkingen van de oorschelp kunnen tijdens deze operatie worden behandeld.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Oorcorrecties worden gedaan bij volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar. Met 5 jaar hebben de oren zo goed als de volwassen grootte en is het kraakbeen van de oorschelp stevig genoeg om gevormd te worden.

Het resultaat van een oorcorrectie is over het algemeen goed. Toch is het vrijwel onmogelijk om beide oren precies gelijk te zetten (absolute symmetrie). Kraakbeen is weerbarstig en heeft de neiging terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Er is dus geen 100% garantie op een blijvend goed resultaat. Soms is een extra operatie nodig voor een goed eindresultaat.

Deze operatie geeft slechts een klein litteken achter het oor.

Voorbereiding

  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover informatie en uitleg.
  • Vanaf 2 weken voor de ingreep mag u geen bloedverdunnende pijnstillers of bloedverdun­ners gebruiken (aspirine, acetosal, A.P.C., Ascal, Aspro-bruis, ibuprofen, naprosyne, Voltaren, etc.). Als een pijnstiller nodig is, neem dan paracetamol.
  • De operatie van een kind wordt uitgesteld als deze 2 weken voor de operatie in contact is geweest met een kinderziekte die het nog niet heeft gehad (zoals kinkhoest, roodvonk of waterpokken). U kunt dan een nieuwe afspraak maken als uw kind beter is.

Behandeling

Verdoving

Voor deze ingreep gaan kinderen helemaal onder narcose. Bij volwassenen kan het helemaal onder narcose gebeuren of met een plaatselijke verdoving. Als u als volwassene onder narcose gaat, krijgt u meestal eerst een onderzoek voorafgaand aan de operatie (preoperatief onderzoek).

Bij een plaatselijke verdoving krijgt u meestal extra medicijnen via een infuus om rustig (slaperig) te zijn. U moet namelijk een tijdje stil liggen.

Oorcorrectie

De arts vormt het kraakbeen om met hechtingen die in de oorschelp blijven zitten. Dit gaat via een snede achter de oorschelp. Soms is het nodig om het kraakbeen bij te schaven. Na de operatie wordt de huidsnede met zelfoplossende hechtingen dichtgemaakt. Oren en hoofd worden verbonden in de vorm van een 'tulband'.

Duur

Een oorcorrecties is een dagbehandeling. De operatie duurt 1 tot 1½ uur.

Na behandeling

Het verband blijft 1 week zitten. U mag uw haar dan niet wassen. Na 5 dagen mag het verband eraf. U moet dan nog wel een aantal weken voorzichtig zijn met sporten en andere activiteiten. U slaapt de eerste tijd met een zachte stevige hoofd-haarband die uw oren beschermt. De oren zijn in de weken na de operatie vaak nog wat gezwollen. Deze zwellingen nemen geleidelijk af. Ook wordt het steeds minder gevoelig.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie via 036 868 88 43 of de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 86 88 821.