Oorspeekselklier operatie

Tijdens deze operatie verwijdert de arts een goedaardig gezwel in de oorspeekselklier met een gedeelte van de oorspeekselklier. Dit heeft geen gevolgen voor de hoeveelheid en kwaliteit van het speeksel.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

 • Voor deze behandeling krijgt u een volledige narcose. Vaak krijgt u daarom eerst een onderzoek voorafgaand aan de operatie (preoperatief onderzoek).
 • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
 • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
 • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover informatie en uitleg.

Behandeling

Voor deze behandeling krijgt u een volledige narcose. Ook krijgt u tabletten om rustig te blijven en om pijn na de operatie te voorkomen. Vlak voor de operatie wordt er met een viltstift een pijltje bij de zwelling getekend.

De arts maakt een snee die vóór het oor langs loopt en doorloopt een eindje in de hals. Via deze snee worden de oorspeekselklier, de aangezichtszenuw en de zwelling opgezocht en wordt de zwelling verwijderd. 

Zenuwen

De aangezichtszenuw loopt door het operatie gebied heen. Deze mag niet geraakt worden tijdens het opereren. Voordat de zwelling kan worden verwijderd wordt deze daarom voorzichtig opgezocht. De aangezichtszenuw wordt vrij gelegd zodat deze niet wordt geraakt. De zenuw kan door het vrijleggen tijdelijk minder goed gaan werken. Dit kan zorgen voor tijdelijke verlammingsverschijnselen van uw gezicht waardoor u een tijdje een scheef gezicht kunt hebben. 

Ook de gevoelszenuw van de hals en de oorschelp zit in de buurt van de oorspeekselklier. Om het gezwel goed te kunnen verwijderen wordt vaak de tak van de gevoelszenuw van de oorlel ook verwijderd. Na de operatie kunt u daardoor een 'doof' gevoel van het operatiegebied en de oorlel hebben. Dit gevoelloze gebied wordt langzaam steeds iets kleiner.

Gezwel verwijderen

De meeste gezwellen bevinden zich in de oppervlakkige kwab. Dan is het genoeg om het deel van de speekselklierkwab te verwijderen waar het gezwel zich bevindt. Het verwijderde weefsel wordt meestal onderzocht op afwijkingen.

Drain

In de wond komt een drain waardoor een teveel aan wondvocht afloopt. Dit is een slangetje waar een fles (drainpot) aan vast zit. Het slangetje van de drain wordt vastgehecht in de huid.

Duur van de opname

U wordt ongeveer 3 tot 4 dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Na behandeling

 • Meestal valt de pijn mee en is een Paracetamol tablet van 500 mgr voldoende als pijnstiller.
 • U mag alles eten en drinken.
 • U mag uit bed komen. De eerste keren krijgt u hierbij hulp.
 • Soms krijgt u een antibioticum voorgeschreven.
 • De drain wordt verwijderd als er de laatste 24 uur vrijwel geen vocht meer in de fles is bij gekomen. Dit is meestal 2 of 3 dagen na de operatie. Om de drain te verwijderen wordt de hechting doorgeknipt en het slangetje uit de wond gehaald. Dit doet over het algemeen geen pijn.
 • Het is verstandig de eerste week rustig aan te doen en voldoende rust te nemen. Ga 's middags even op bed liggen.
 • Houd de eerste week de wond zo goed mogelijk droog als u gaat douchen.
 • Na 1 week komt u weer bij de KNO-arts. Deze verwijdert de hechtingen en u krijgt de uitslag van het weefselonderzoek.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.