Open chirurgie voor aneurysma van de buikslagader

De behandeling van een aneurysma van de aorta bestaat uit het vervangen van het verwijdde deel door een kunststof bloedvat. Het gebeurt met een open operatie, waarbij een grote snede in het midden van de buik gemaakt moet worden om zo het verwijdde deel van de aorta te kunnen vervangen voor een kunststof prothese.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Afhankelijk van tot waar het aneurysma doorloopt, spreken we van een ‘buisprothese’ of een ‘broekprothese’. Een buisprothese wordt geplaatst als het aneurysma stopt op de splitsing van de aorta in de slagaders naar de benen. Een broekprothese wordt geplaatst als het aneurysma voorbij de splitsing nog doorloopt. De broekprothese kan ook helemaal tot aan de liezen doorlopen.

Behandeling

U wordt onder algehele narcose gebracht. Om tijdens de operatie de hartslag en bloeddruk goed in de gaten te kunnen houden, plaatst de anesthesist (de arts die de narcose geeft) een slangetje in de slagader in de pols en een slangetje in de halsader. Dit gebeurt nadat u onder narcose bent gebracht. Ook wordt er een urinekatheter in de blaas geplaatst.

Tijdens de operatie zal uw vaatchirurg de aorta korte tijd moeten afklemmen om zo het verwijdde deel van de aorta te kunnen vervangen. Meestal kan dit onder de slagaders naar de nieren. Soms moet dit kortdurend boven deze slagaders. Of dit bij u het geval is, zal uw vaatchirurg met u bespreken.

Na behandeling

Na de operatie verblijft u meestal minstens 1 nacht op de intensive care. Dit is om uw bloeddruk en hartslag goed in de gaten te kunnen houden. Als het goed met u gaat, kunt u de volgende dag naar de verpleegafdeling.

De gemiddelde opnameduur na een open operatie van een aneurysma van de buikholte is 5 tot 7 dagen. Afhankelijk van hoe het met u gaat, kan dit natuurlijk korter of langer zijn. 

Na 6 weken komt u weer terug op de poli bij de vaatchirurg.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.