Operatie bij een terugkerende schouder uit de kom

Wanneer de schouder vaker uit de kom schiet, is een operatie nodig.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De orthopedisch chirurg opereert meestal via een kijkoperatie. Er kan een beschadiging zijn van de bindweefselring en/of het losraken van deze ring van de schouderkom. Ook kan er stukje bot afgebroken zijn van de schouderkop. De orthopedisch chirurg hecht deze bindweefselring, het stukje bot en/of de pezen weer vast aan de schouderkom.

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover instructies.

Behandeling

Er zijn 2 schouderoperaties mogelijk:

De Bankart repair

Dit is een kijkoperatie. De arts maakt 2 sneetjes in de schouder en opereert met een kleine camera. Het labrum dat gescheurd is, wordt op zijn oorspronkelijke plaats vastgehecht.

Latarjet operatie

Als er naast een scheur in het labrum, ook een stuk bot is afgebroken, is een Latarjet operatie nodig. Hierbij wordt een stukje bot en pezen weggehaald aan de voorkant van het schouderblad en verplaatst naar de voorkant van de schouderkom.

Na behandeling

Na de operatie volgt een lange periode van revalidatie. De eerste 6 weken draagt u een speciale draagband. Deze zorgt ervoor dat de schouder geen grote bewegingen kan maken. Fysiotherapie is nodig en deze richt zich op coördinatie, kracht en een goede houding.

Afhankelijk van de spierconditie en de grootte van de scheur zal het 4 tot 6 maanden duren voordat u de schouder weer goed kunt gebruiken tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.