Operatie bij schouderinklemming

Tijdens de operatie van een schouderinklemming wordt meer ruimte gemaakt voor de slijmbeurs en de pezen van de schouder.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Er wordt een stukje van het schouderdak afgeschaafd om ruimte te creëren. Bij slijtage van het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderdak (AC gewricht) wordt dit gewricht uitgefreesd, waarbij botgroei aan de onderzijde wordt verwijderd. Meestal kunt u dezelfde of de volgende dag weer naar huis.

Behandeling

De schouderoperatie wordt meestal uitgevoerd via een kijkoperatie, waarbij de orthopedisch chirurg via kleine steekgaatjes binnen het schoudergewricht met instrumenten kan werken. De orthopedisch chirurg bekijkt dan direct of er nog mogelijke andere aandoeningen aanwezig zijn die de klachten kunnen veroorzaken. Onder andere de bicepspees is een belangrijke pijnbron bij schouderinklemming. Tijdens de operatie kijkt de arts of de bicepspees nog wel goed is. Bij ernstige beschadiging van deze pees wordt gekozen voor een tenotomie (doorsnijden van de pees).

Als voor de operatie duidelijk is dat uw schouderpijn vooral komt door slijtage van het AC-gewricht kan de orthopedisch chirurg ook besluiten om dit gewricht via een ‘open benadering’ te opereren. Hierbij wordt via een huidsnede bovenop de schouder een stukje van het sleutelbeen afgezaagd.

De wondjes worden gehecht met hechtingen; deze worden bij de controleafspraak weer verwijderd.

De operatie duurt gemiddeld 30 minuten.

Na behandeling

U komt rustig bij van de verdoving in de uitslaapkamer. Meestal kunt u dezelfde of de volgende dag weer naar huis. 

Na de operatie komen de fysiotherapeuten van het Flevoziekenhuis bij u langs om tips te geven voor uw herstel. Ook is het verstandig om na uw operatie fysiotherapie te gaan volgen. Dit kan in het Flevoziekenhuis, maar ook bij andere schouderfysiotherapeuten

De eerste 2 weken na de operatie staan vooral in het teken van wondgenezing en het verminderen van de prikkeling van het schouderkapsel. Het is daarom heel belangrijk dat u de schouder veel rust geeft en u mag geen oefeningen (zoals pendel- of koffiemaal-bewegingen of katroloefeningen) met de schouder doen. 

Tussen de eerste en de tweede maand na de operatie zal de schouder rustiger worden en kunt met de fysiotherapeut gaan oefenen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.