Operatie huidkanker

De behandelingen voor huidkanker zijn radiotherapie of een operatie. Bij de operatie verwijdert de arts de afwijkende huid. Het verwijderde weefsel wordt onder de microscoop onderzocht.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Voordat de ingreep begint, vindt een aantal voorbereidingen plaats:

  • De aangedane plek wordt afgetekend met een huidstift.
  • Het gebied wordt plaatselijk verdoofd doormiddel van een injectie.
  • Het gebied wordt gedesinfecteerd.
  • Het gebied wordt met steriele doeken afgedekt, deze doeken mag u niet aanraken.

Voor de operatie krijgt u een plaatselijke verdoving. Nadat de verdoving is ingewerkt, wordt de huidafwijking weggesneden. Het aangetaste weefsel wordt met de microscoop onderzocht. Daarna wordt uw huid weer gesloten met hechtingen. De huid wordt meestal in twee lagen gesloten. De hechtingen die onder de huid zijn geplaatst lossen vanzelf op. De hechtingen die door de huid zijn geplaatst dienen op een later moment te worden verwijderd. U krijgt daarvoor een nieuw afspraak op de polikliniek.

Als niet zeker is dat het carcinoom (de kankercellen) volledig is verwijderd, krijgt u nog een operatie of radiotherapie.

Na behandeling

Na de ingreep kunnen er hechtstrips op de wond wonden geplakt. Er wordt altijd een afdekkend verband en soms ook een drukverband aangelegd. Het verwijderde stukje weefsel wordt voor laboratorium onderzoek ingestuurd. Hierbij wordt gekeken wat de precieze aard van het stukje weefsel is en – wanneer het een kwaadaardig stukje weefsel betreft – of het volledig is verwijderd.

Na de ingreep mag u direct naar huis. Vaak valt de pijn mee. Als u pijn heeft kunt u Paracetamol innemen.

Na behandeling van huidkanker moet u uw huid goed in de gaten houden. Neem contact op met uw huisarts of dermatoloog als u een bultje of wondje krijgt dat niet binnen enkele maanden vanzelf verdwijnt. Ook is verstandig te letten op eventuele vergroting van lymfeklieren.

Vermijd teveel zonlicht en bescherm uw huid met kleding, petten of hoeden. Gebruik een zonbeschermingsmiddel met minimaal beschermingsfactor 30.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843 of met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.