Operatie liesbreuk/hydrocele of waterzakbreuk (kind)

Bij een liesbreukoperatie bij een kind maakt de arts een sneetje in de lies om bij de breuk te komen. De breukzak wordt verwijderd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voor de operatie mag het kind niet eten en drinken. Het is raadzaam om gemakkelijk zittend ondergoed mee te nemen, wat niet zal drukken op de operatie wond. Op de dag van de operatie moet u zich melden bij de afdeling dagbehandeling op G0B op het tijdstip dat met u is afgesproken. Een van de ouders mag mee naar de operatiekamer om bij het kind te blijven tot het in slaap is. 

Behandeling

Met een incisie (snede) in de lies wordt de breuk opgezocht om de breukzak te verwijderen. Bij deze operatie worden inwendige hechtingen gebruikt, die vanzelf oplossen. Ook de huid wordt met hechtingen aan de binnenzijde dichtgemaakt, zodat het later niet nodig is om de hechtingen te verwijderen. Na de operatie zit er een pleister op de wond.

Na behandeling

Meestal kan uw kind ’s middags weer naar huis. Kinderen jonger dan 3 maanden moeten 1 nacht in het ziekenhuis blijven. Op de wond zit een pleister, die er na 1 dag af mag. Daarna hoeft er geen pleister meer op en mag er gewoon gedoucht worden. De plaats van de operatie kan nog wat dik en gevoelig zijn; dit zal binnen 1 a 2 weken vanzelf overgaan.

Na de operatie mag het kind gewoon alles doen. Zoals sportieve activiteiten, spelen en naar school gaan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.