Operatief verwijderen schaamlipkanker

Bij een operatie van schaamlipkanker verwijdert de gynaecoloog de tumor en omliggende weefsel om de kans groter te maken dat alle kankercellen inderdaad weg zijn. Ook kan het nodig zijn de lymfeklieren in 1 of beide liezen te verwijderen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voorafgaand aan uw operatie heeft u een afspraak met de anesthesioloog op de polikliniek voor een gesprek en kort onderzoek naar uw lichamelijk conditie en eventuele bijzonderheden. De spreekuurassistente meet bij u de hartslag en bloeddruk en vraagt naar uw lengte en gewicht.

Behandeling

Bij de operatie worden de tumor en een gebied van gezond weefsel om de tumor heen verwijderd. Dit om de kans op terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk te maken. Hoeveel weefsel wordt verwijderd, is afhankelijk van de plek van de tumor. Soms moet ook de clitoris of een deel van de plasbuis worden verwijderd.

Ook kan het nodig zijn de lymfeklieren in 1 of beide liezen te verwijderen. Als de tumor op 1 plek zit en de lymfeklieren in de liezen niet zijn vergroot, worden eerst alleen poortwachtersklier(en) verwijderd. Dit zijn de lymfeklieren waar kankercellen die zich uitzaaien als eerste in terechtkomen. Als deze klieren kankercellen blijken te bevatten, worden daarna ook de andere lymfeklieren uit uw liezen verwijderd en kunt u mogelijk bestraling krijgen.

Na de operatie krijgt u een infuus in uw arm voor vocht en eventuele medicijnen. Ook krijgt 1 of 2 drains (slangetjes) in uw buik om wondvocht af te voeren.

Het verwijderde weefsel gaat naar de patholoog die het onder de microscoop onderzoekt.

Na behandeling

  • Na de operatie kunt u pijn hebben en het kan een paar weken duren voordat de wond genezen is. Tot die tijd houdt u een urinekatheter waardoor uw urine via een slangetje uit de blaas opgevangen.
  • Uw lichamelijke conditie zal geleidelijk verbeteren en het duurt een paar weken voor u weer helemaal hersteld bent. 
  • Het verwijderen van de lymfeklieren in de liezen kan vochtophoping in uw benen veroorzaken (lymfoedeem).
  • Wacht met vrijen tot in ieder geval 6 weken na de operatie. De verandering in beleving van seksualiteit is voor iedere vrouw anders.
  • 10 tot 14 dagen na de operatie krijgt u de uitslag van weefselonderzoek in een gesprek op de polikliniek. De arts bespreekt dan ook met u of verdere behandeling noodzakelijk is. Na de operatie blijft u onder regelmatige controle. De eerste controle is 6 weken na de operatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.