Operaties bij reuma

Reuma kan de gewrichten in het lichaam aantasten. Zo kan bijvoorbeeld het kraakbeen in het gewricht slijten, wat vaak pijn veroorzaakt. Soms is een operatie de enige manier om deze klachten te behandelen. Een operatie kan er voor zorgen dat de reumaklachten en pijn verminderen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg of een plastisch chirurg, afhankelijk van het soort operatie dat u ondergaat. Hoe lang u in het ziekenhuis blijft voor de operatie hangt af van het soort operatie.

De keuze om een operatie te doen hangt van een aantal verschillende aspecten af. Zo wordt er gekeken naar:

  • hoe veel pijn u heeft;
  • hoe u uw gewricht kunt bewegen;
  • hoe erg het kraakbeen versleten is;
  • wat de kwaliteit van de het bot en de spieren rondom gewricht is. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk.

Behandeling

Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk: 

Schoonmaken van een gewricht

Het schoonmaken van een gewricht kan wanneer de kwaliteit van het kraakbeen nog enigszins goed is. Een orthopedisch chirurg haalt dan de loszittende stukjes bot en/of kraakbeen weg.

Kijkoperatie

Met een kijkoperatie haalt de chirurg stukjes kraakbeen weg uit je gewricht. Op deze manier wordt het gewricht schoongemaakt. Tijdens een kijkoperatie kunnen er ook kleine scheurtjes in het kraakbeen worden gehecht.

Het vastzetten van een gewricht

Soms wordt een gewricht door de orthopedisch- of plastisch chirurg vastgezet. Dit kan wanneer een gewricht veel pijn doet, of het kraakbeen niet meer van goede kwaliteit is. De chirurg maakt dan twee botdelen aan elkaar.

Standscorrectie

Een standscorrectie kan worden gedaan bij de volgende klachten:

  • knieklachten
  • o- of x benen
  • klachten aan de kleine teen door artrose

Het plaatsen van een gewrichtsprothese

Wanneer het kraakbeen slecht en zelfs bijna weg is, kan er een gewrichtsprothese worden geplaatst. Een prothese is de kunstmatige vervanging van een gewricht. Door het gewricht te vervangen door een prothese worden pijnklachten verminderd. Voor verschillende gewrichten zijn protheses mogelijk. Denk hierbij aan de heup, knie, elleboog, schouder en enkel.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06. U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.