Operatieve verwijdering van de milt (Splenectomie)

Soms is het nodig de milt te verwijderen. Dit kan acuut zijn na een ongeval of gepland als behandeling van een aandoening. Soms is het nodig bij een operatie aan de alvleesklier.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Een aantal weken voor de geplande miltverwijdering krijgt u 3 vaccinaties tegen de bacteriën Haemophilus influenzae B, Meningococ C en Pneumococ. Het afweersysteem heeft na deze vaccinaties een paar weken nodig om een goede afweerreactie op te bouwen en de milt is daarbij belangrijk.

Behandeling

Er zijn 2 manieren voor het verwijderen van de milt. De veiligste manier is een kijkoperatie (laparoscopische splenectomie). Hierbij krijgt u 2 tot 3 kleine sneetjes in de buikwand om de instrumenten in de buikholte te brengen. De chirurg bedient deze van buitenaf. Een kijkoperatie duurt iets langer, maar het herstel gaat sneller.

Als een kijkoperatie niet kan doordat er bijvoorbeeld veel littekenweefsel is door een vroegere operatie, is een klassieke operatie nodig. Soms ziet de arts dit pas tijdens het opereren. Een klassieke operatie geeft een groter litteken in de bovenbuik. Het herstel van een klassieke operatie duurt een aantal dagen langer.

Na behandeling

Hoe lang het herstel duurt hangt af de operatie, de omstandigheden en uw algemene conditie. Meestal kunt u vrij snel weer eten. Na een klassieke operatie is de buik vaak pijnlijker bij het bewegen of hoesten. De eerste dagen letten de verpleegkundigen vooral op dat er geen nabloeding of infectie optreedt. U wordt aangemoedigd om te eten, goed diep adem te halen en om regelmatig uit bed te komen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16