Oprekking goedaardige vernauwing (stenose) in de dikke darm

Ontstekingen kunnen goedaardige vernauwingen in de dikke (of laatste deel van de dunne darm) veroorzaken waardoor er geen ontlasting meer langs kan. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij de Ziekte van Crohn. Goedaardige vernauwingen kunnen ook ontstaan na een operatie waarbij een stuk darm is verwijderd. De vernauwing ontstaat dan meestal op de plek waar de darm weer tegen elkaar is gezet. Door het oprekken van de vernauwingen in de dikke darm kan de stoelgang verbeteren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De voorbereiding en behandeling gaan met een coloscopie.

Behandeling

Met een coloscopie zoekt de arts de vernauwing op. De endoscoop wordt voor het inbrengen glad gemaakt met glijmidde waardoor het inbrengen en doorschuiven van de endoscoop gemakkelijker gaat. Via de endoscoop krijgt u een ballon ingebracht die in stapjes wordt opgeblazen. Hierdoor rekt de vernauwing geleidelijk op. Het oprekken van de vernauwing kan vervelend voelen.

Soms moet de oprekking in meerdere behandelingen uitgevoerd worden om tot het beste resultaat te komen.

Pijnstilling of sedatie (roesje)

De pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens de behandeling kunt ontspannen, dan is de behandeling vaak minder pijnlijk. Als u wilt kunt u wel een sedatie (roesje) krijgen, waardoor u slaperig wordt en minder van de behandeling merkt. Een sedatie is geen narcose. Bij sedatie krijgt u vooraf een infuus (dun plastic slangetje) in een bloedvat op de hand of arm, om het slaapmiddel toe te dienen. Ook kunt u via het infuus pijnstilling krijgen.

Na behandeling

  • Meestal blijft u na de behandeling ter observatie in het ziekenhuis. Na de behandeling gaat u vanuit de herstelkamer naar de afdeling. Daar bespreekt de arts met u de uitslag van het onderzoek.
  • Soms mag u direct naar huis. U kunt het beste iemand vragen u naar huis te brengen, vooral als u sedatie of pijnstilling heeft gehad
  • Doe op de dag van de behandeling verder rustig aan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziektenvia 036 868 86 16.