Oprekking goedaardige vernauwing (stenose) in de slokdarm

Ontstekingen kunnen goedaardige vernauwingen in de slokdarm veroorzaken waardoor het eten minder goed of niet meer zakt. Voorbeelden zijn ontstekingen door veel en langdurig maagzuur of door (per ongeluk) drinken van etsende stoffen. Deze vernauwingen kunnen worden opgerekt om zo het zakken van eten en drinken weer makkelijker te maken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De voorbereiding en behandeling vind plaats door middel van een Kijkonderzoek slokdarm en maag (gastroscopie).

Behandeling

Onder röntgendoorlichting krijgt u een geleiddraad (endoscoop) in uw maag of twaalfvingerige darm geplaatst waarlangs langzaam buisjes worden geschoven van een steeds grotere dikte. Deze buisjes rekken de vernauwing op. Dit kan vervelend voelen. De endoscoop wordt voor het inbrengen glad gemaakt met glijmiddel waardoor het inbrengen en doorschuiven van de endoscoop gemakkelijker gaat. 

Soms moet de oprekking in meerdere behandelingen uitgevoerd worden om tot het beste resultaat te komen.

Pijnstilling of sedatie (roesje)

De pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens de behandeling kunt ontspannen, is het vaak minder pijnlijk. Als u wilt kunt u een sedatie (roesje) krijgen, waardoor u slaperig wordt en minder van de behandeling merkt. Een sedatie is geen narcose. Bij sedatie krijgt u vooraf een infuus (dun plastic slangetje) in een bloedvat op de hand of arm, om het slaapmiddel toe te dienen. Ook kunt u via het infuus pijnstilling krijgen.

Na behandeling

  • Meestal blijft u na de behandeling ter observatie in het ziekenhuis. Na de behandeling gaat u vanuit de herstelkamer naar de afdeling. Daar bespreekt de arts met u de uitslag van het onderzoek.
  • Soms mag u direct naar huis. U kunt het beste iemand vragen u naar huis te brengen, vooral als u sedatie of pijnstilling heeft gehad
  • Doe op de dag van de behandeling verder rustig aan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziektenvia 036 868 86 16.