Proluton injecties

Proluton injecties worden geadviseerd aan zwangeren die eerder een vroeggeboorte hebben gehad of bij wie een vroeggeboorte dreigt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Werking Proluton

Proluton is een hormoon dat lijkt op het natuurlijke hormoon progesteron. Progesteron wordt bij niet zwangere vrouwen door de eierstokken aangemaakt. Ook in het begin van een zwangerschap maken de eierstokken progesteron aan, later gebeurt dit door de moederkoek. Progesteron zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder onderdrukt worden. Mogelijk speelt een tekort aan het natuurlijk hormoon progesteron een rol bij een vroeggeboorte.
Al vele jaren gebruiken zwangere vrouwen veel verschillende vormen van progesteron. Het wordt op grote schaal voorgeschreven bij reageerbuisbevruchting om de innesteling te bevorderen. Sinds enkele jaren wordt het hormoon ook voorgeschreven aan zwangeren die eerder te vroeg bevielen.
Omdat progesteron door zoveel zwangere vrouwen is gebruikt, zijn effecten op het kind uitgebreid onderzocht. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor schadelijke effecten. Uit onderzoek blijkt dat wekelijkse Proluton injecties de kans op een herhaalde vroeggeboorte verminderen en de duur van de zwangerschap verlengen bij zwangere met een vroeggeboorte in de voorgeschiedenis. Vanwege dit gunstige effect en het ontbreken van nadelige consequenties voor moeder en het ongeboren kind wordt deze preventieve behandeling aan u geadviseerd.

Na behandeling

U krijgt wekelijks een injectie, de eerste in de 16de week van de zwangerschap, de laatste in de 36ste week van de zwangerschap. Tussen twee injecties mag liever niet meer dan 10 dagen zitten.

De injecties worden op de polikliniek Verloskunde gegeven door een doktersassistente of een verpleegkundige. Afspraken worden in overleg met u ingepland, zo mogelijk gecombineerd met controle van uw zwangerschap.

De injectie wordt in een spier gegeven, vaak in de bilspier, soms in het bovenbeen. Het is raadzaam om de injectieplek wekelijks te wisselen. Irritatie van de injectieplek kan voorkomen. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree, maar deze bijwerkingen komen niet vaak voor.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde via 036 868 8700.