Prostaat verwijderen

Bij prostaatkanker kan het nodig zijn om de prostaat met de zaadblaasjes helemaal te verwijderen. Dit gebeurt met een kijkoperatie. Soms is het ook nodig om tijdens de operatie de omliggende lymfeklieren te verwijderen. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Voor deze operatie krijgt u een doorverwijzing naar een gespecialiseerd centrum. Voor de nacontroles komt u terug bij uw uroloog in het Flevoziekenhuis.  

Voorbereiding

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover meer uitleg.

Behandeling

Vaak gebeurt deze operatie als kijkoperatie. Doordat er geen grote wond is, gaat het herstel sneller dan bij een ‘open buik’ operatie.

De chirurg maakt een sneetje in de buikwand waardoor CO2-gas wordt geblazen. Dit onschadelijke gas zorgt voor afstand tussen de buikwand en de organen waardoor er voldoende ruimte en zicht is om te opereren. Daarna maakt de chirurg 5 of 6 kleine sneetjes en brengt hierdoor dunne buisjes in waar de chirurgische instrumenten doorheen gaan. De chirurg maakt de prostaat en zaadblaasjes los en verwijdert deze door nog een grotere snee. Er wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen uw blaas en plasbuis.

Soms verwijdert de chirurg ook de omliggende lymfeklieren. Dit hangt af van hoeveel Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in uw bloed zit en hoe agressief de tumor is. Eventueel verwijderde lymfeklieren gaan naar de patholoog-anatoom voor onderzoek naar uitzaaiingen. De kans op uitzaaiingen in de lymfeklieren is heel klein.

Na de operatie wordt het koolzuurgas verwijderd en de wondjes gesloten. Meestal krijgt u een slangetje (drain) in de wond om wondvocht af te laten lopen en een blaaskatheter (slangetje) dat de urine uit uw blaas afvoert.

De operatie duurt gemiddeld 2 tot 3 uur.

Na behandeling

Na de operatie gaat u terug naar de verpleegafdeling. De wonddrain en blaaskatheter blijven 7 dagen zitten zodat de nieuwe aansluiting tussen uw blaas en plasbuis rustig kan genezen. Vaak kunt u de dag na de operatie naar huis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.