PTNS behandeling

PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Hierbij wordt een onderbeenzenuw, de nervus tibialis, gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg, het sacrale zenuwcentrum. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het prikkelen van deze zenuw zorgt er voor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, zodat de normale blaasfunctie zich kan herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen op deze manier worden beïnvloed via elektriciteit noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.

Een PTNS behandeling zorgt voor het blokkeren van 'foute' of ongewenste sensaties uit het kleine bekken. Dit gebeurt door een ‘elektrisch signaal’ te geven aan een zenuwtak nabij de enkel. Deze zenuwtak staat in nauw verband met de zenuwen van alle organen in het kleine bekken zoals de blaas, de endeldarm en de sluitspier. Met een dunne acupunctuurnaald die – door uw huid – juist boven de enkel geplaatst wordt, wordt het gebied waarin de zenuwbaan loopt vrijwel pijnloos aangeprikt.

Resultaat

Omdat PTNS langzaam de signalen wijzigt die leiden tot controle over uw blaas, heeft u minstens 6 behandelingen nodig om een verandering te merken in uw klachten. Het is van te voren nooit te voorspellen of u baat heeft bij deze behandeling. Wel is het zo dat een aanzienlijk deel van de patiënten die PTNS hebben ondergaan, uiteindelijk een duidelijke verbetering of zelfs geheel herstel ervaren. 

Voorbereiding

Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig, wel verzoeken wij u thuis de voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. U mag geen crème op uw benen en voeten gebruiken op de dag van de behandeling omdat dan de sticker van de elektrode niet goed hecht.

Behandeling

Een verpleegkundige begeleidt u naar de behandelkamer en vraagt u het onderbeen te ontbloten. Vervolgens neemt u plaats op de stoel. De dunne naald wordt boven de enkel ingebracht en aangesloten op de stimulator. De juiste frequentie wordt dan bepaald. Het ‘elektrische signaal’ geeft een prikkelend gevoel in uw hiel of voetzool en tenen. Na 30 minuten is de behandeling klaar en kunt u zich weer aankleden.

Na behandeling

Direct na de behandeling kunt u, met eigen auto of openbaar vervoer, weer naar huis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.